Zuby

Dvě třetiny Čechů zanedbávají zubní hygienu (průzkum)


Kategorie: Aktuality Zuby 
27.srpen 2021

Jen necelá třetina lidí absolvovala v posledních 12 měsících alespoň jednou zubní hygienu, preventivní zákrok ideálně podstoupit dvakrát ročně. Zájem o ošetření u dentálního hygienika stoupá s dosaženým vzděláním a klesá s věkem. Problémem může být dostupnost lékařské péče, které je nedostatek především na malých městech. Respondenti z měst nad 100 tisíc obyvatel na zubní hygienu dochází více než lidé z menších obcí, kde bývá problém i se zajištěním akutních zákroků. Ukázal to průzkum, který pro pražskou kliniku Schill Dental Clinic provedla agentura STEM/MARK. (Byl realizován na přelomu června a července 2021 na vzorku 1000 respondentů.)

Pokud jde o zubní preventivní prohlídky, jsou Češi vzorní. Průzkum ukázal, že v posledním roce přišli čtyři z pěti dotázaných respondentů. Daleko hůře ale dopadla oblast zubní hygieny, kterou ve stejném čase absolvoval jen každý třetí. Přitom je stejně důležitá – zatímco na prohlídku stačí dojít jedenkrát ročně, dentální hygienik by měl zuby ošetřit každý půlrok.

Ústní dutina je vstupní branou do celého těla. Zanícené dásně či infekce, které jsou dlouhodobě zanedbávány, se krevním řečištěm mohou dostat do organismu, a způsobit například krvácení dásní, problémy s pletí či ledvinami. Mimo jiné dokážou poškozovat cévy, srdce, nebo dokonce zapříčinit potrat.„Pravidelná péče tedy není pouze estetickou záležitostí, důležitá je především ze zdravotního hlediska. O tom, že potřebujete zákrok zubního hygienika, svědčí, že cítíte povlak na zubech nebo se na nich objeví tmavý pigment. Signálem k rychlému objednání je i krvácení dásní, zápach z úst a obnažené krčky.

Dentální hygiena je soubor ošetření, jejichž úkolem je předcházet vzniku zubního plaku, kamene nebo kazu. Spolu s preventivní prohlídkou tak zajišťují, aby bylo prostředí v ústech zdravé a v dobrém stavu. Důležitá je právě prevence a včasná diagnostika - odhalení vznikajícího onemocnění či kazu již v jeho počátečním stádiu.

Důležitým faktorem k absolvování zubní hygieny je dostupnost ošetření. Zatímco ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel přichází na ošetření 40 procent respondentů, v menších obcích zubního hygienika vyhledalo jen 22 procent lidí. Místní i okolní ordinace mají plno a je komplikovanější najít termín i na akutní ošetření. Často se dokonce vyplatí, aby se pacienti nahlásili k zubaři do většího města, dojížděli a měli jistotu, že budou ošetřeni.

Zájem o absolvování zubní hygieny roste s dosaženým vzděláním, naopak klesá s věkem. Ze starších respondentů se o ošetření přihlásila pětina. Ošetření dentálním hygienikem patří mezi bezbolestné zákroky, které odborník zpravidla dokončí do hodiny. Doplňuje každodenní zubní péči, kterou by měli lidé chrupu věnovat doma – tedy klasické čištění zubním kartáčkem, mezizubními kartáčky, zubní nití a ústní vodou. Odborný zákrok je nutný tam, kde jsou třeba profesionální nástroje. Důležité je ošetřovat takto zuby pravidelně, a to i u dětí, kde ošetření mléčných zubů často rodiče podceňují.

Ideální metodou je ultrazvuk. Jedná se o šetrné čištění zubů, které odstraňuje jak zubní plak, tak i zubní kámen. Ruční dočištění se provádí na klinice pomocí tzv. kyret a srpků. Jde o šetrné dočištění zbytku zubního plaku i zubního kamene. Kyrety jsou používané k poddásňovému čištění. Na jednom konci jsou ostré, směřují k zubu a druhý konec je zaoblený, aby se nepoškodila dáseň.  Scalery slouží k povrchovému čištění, mají ostrou špičku, proto se dostanou například i do mezizubí.

K čištění povrchu zubů volí dentální hygienik přiměřenou hrubost/jemnost zrna pískovacího materiálu a chrup s ním obrousí tak, aby nebyla poškozena sklovina. Následuje leštění, které zanechá zuby příjemně hladké a krásné.

Po skončení dentální hygieny se aplikuje přímo na zuby fluoridový gel . Fluoridy čistou plochou zubu pronikají do skloviny. Díky  gelům se sklovina zpevňuje a je chráněna před vznikem zubního kazu. V případě nutnosti se aplikuje i protizánětlivý gel, který slouží k hojení dásně, ve které právě probíhá zánět. Antiseptická látka pomáhá a urychluje hojení postižené tkáně. Dle TZ

 

www.shrtcut.cz

www.schilldentalclinic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová