Pohlavní choroby

Preventivní kampaň v pražském metru


Kategorie: Aktuality AIDS 
14.srpen 2021

Nezisková organizace Loono spouští další venkovní osvětovou kampaň. Vizuál nese heslo „Zůstaň negativní“ a reaguje tak na neustále se zvyšující počet lidí nakažených virem HIV a také na důležitost včasného testování. Na plakátu Loono spolupracovalo s kreativní agenturou Isobar a už v pondělí 16. srpna 2021 se objeví ve vestibulech pražského metra. Projekt byl realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Celosvětově nákaza virem HIV vzrostla až k 1,8 milionům případů. Jen v České republice se za rok 2020 virus HIV diagnostikoval u 251 případů a podle různých epidemiologických modelů se odhaduje, že až 20-25 % nakažených lidí v ČR o své infekci stále neví. Tito lidé pak nejsou včas léčeni a hrozí riziko postupu do další fáze onemocnění (AIDS) a dalšího nevědomého přenosu.

Plakát  bude nabádat k používání kondomu - antikoncepčnímu prostředku, který chrání před onemocněním HIV a zároveň připomene význam pravidelného testování. Lidé, kteří se budou chtít dovědět více informací, mohou využít speciální podstránku www.doledobry.cz, kde mimo jiné naleznou, jakými dalšími způsoby se mohou před pohlavními nemocemi chránit a zjistí, na jakých konkrétních místech je možné preventivní testování.

Nepodcenit včasné testování a zahájení vhodné léčby doporučuje také předseda České společnosti AIDS pomoc, který zároveň upozorňuje, že od roku 1996 již je účinná léčba, která dokáže infekci dostat do kontrolovaného stavu. Léčení pacienti mohou žít dlouhý a produktivní život.

Kromě kampaně se Loono chystá své aktivity pokrýt také v online prostředí. Plynule naváže na výlepovou kampaň a bude vysvětlovat význam prevence HIV s důrazem na pravidelné testování. Lidé se mohou dotazovat přímo v poradně Loono. Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová