Bolest

Překvapení Čechů po dovolených


Kategorie: Aktuality Bolesti zad 
12.srpen 2021

Česká populace letos rapidně podcenila fyzickou přípravu na léto. Drtivá většina Čechů si neuvědomila, že z důvodu dlouho trvající pandemie svou klasickou fyzickou zátěž nemusí zvládnout jako v předchozích letech. Češi se tak vrací z dovolených s poškozenými zády, bolestmi či dokonce s úrazy. Ty jsou způsobené atrofovanými zádovými svaly, a především špatnými návyky při sezení, které si lidé osvojili na home-office během roku.

Dlouhé měsíce, které museli mnozí Češi strávit zavřeni ve svých domovech v průběhu letošního i loňského roku, představují nyní vysoké zdravotní riziko. Několik po sobě následujících lockdownů, čekání na teplé počasí a především nucené „domácí vězení“ většině lidí radikálně omezilo možnost nejen zdravého pohybu, ale také trénink v podobě správného sezení. Ačkoliv v uplynulém roce došlo k několika drobným rozvolněním, pohybový aparát u velkého množství českého obyvatelstva utrpěl mnoho negativních dopadů.

Doba dovolených je nyní v plném proudu, i když je pochopitelné, že se lidé letošního léta nemohli dočkat, v České republice se objevuje nový trend - neopatrnost při pohybu. Právě letos, by více než kdy jindy, měli být lidé mnohem opatrnější. Stav zádového svalstva by se neměl podceňovat. Jedná se o jeden ze základních pilířů držení těla, který člověk využívá častěji, než by sám dokázal odhadnout.

Špatné držení těla při práci například vsedě na gauči či dokonce vleže na posteli u mnohých lidí způsobilo ochabnutí svalů a osvojení špatných návyků. Ty pak mohou při následné dovolené způsobit při sportu či aktivitě na chatě nemalé zdravotní obtíže. Stejně obezřetní by lidé měli být také při návratu z dovolených do svých zaměstnání. Trénovat by tak měli nejen přechod z kancelářských židlí ke sportovním aktivitám, ale i opačný směr.

Současně s tělem navíc trpí i psychika. Bolavá záda při výkonu práce způsobují klesající koncentraci, ale zejména mohou donutit člověka přímou úměrou ke špatnému sezení, což umocní jeho problémy.

Dle TZ pracovníků Centra správného sezení.

www.prmoc.net

Autor: MUDr. Olga Wildová