Problémy s hazardem

Studie o hazardu odhaluje nedostatečnost zákonů


Kategorie: Aktuality Závislosti Problémy s hazardem 
29.červenec 2021
On-line hazardní hry, kamenné herny s land based hracími přístroji i loterie skýtají různá rizika. Zadlužené hráče přivádí na léčbu, některé hazardní hry dostal COVID-19 na vrchol. Jsou finanční zátěží pro společnost. Kulatý stůl na toto téma uspořádal koncem července 2021 v Praze Think tank racionální politiky závislostí, který zrealizoval studii mezi pracovníky adiktologických služeb v České republice zaměřenou na rizikovost jednotlivých typů hazardního hraní. Výsledky studie představil Mgr. Jindřich Vobořil,  Pg.Dip., expert na oblast závislostí  ředitel Think tanku Racionální politiky závislostí.

Cílem studie bylo zmapovat strukturu hráčů, kteří jsou v péči adiktologických služeb, tj. v péči služeb poskytujících pomoc hráčům s hráčskou poruchou. Na sběru dat spolupracovala Společnost Podané ruce o.p.s. a A.N.O. – Asociace nestátních organizací, která sdružuje 26 organizací poskytujících adiktologické služby v České republice. Byla provedena průřezová dotazníková studie, sběr dat proběhl v dubnu 2021. Byli osloveni odborní pracovníci, kteří poskytují adiktologické služby v ČR hráčům hazardních her. Dotazník kromě základních demografických charakteristik obsahoval otázky na počet hráčů hazardních her, kteří byli v péči daného zařízení v r. 2020, dále na typy her mezi těmito klienty a na názory na rizikovost různých typů hazardních her.

V zastoupení různých typů hazardních her mezi hráči v posledních 3 letech eviduje 89 % pracovníků adiktologických služeb patrný pokles u her land–based (tj. v kamenných provozovnách), zatímco u on-line her – zejména u kurzových sázek, je patrný výrazný nárůst. On-line hazardní hra byla hlavní problémovou hrou 70 % klientů.

Celkově se ukázala vyšší rizikovost on-line her, a to jak podle hodnocení rizikovosti, tak podle reálného stavu v terapeutické praxi mezi léčenými klienty. Pokud jde o trendy, rizikové on-line hry jsou podle respondentů na vzestupu, zatímco land-based technické hry na sestupu.

Z výsledků vyplývá, že především rizikovým on-line hrám (kurzovým sázkám, live sázkám a technickým hrám) by měla být z hlediska prevence rozvoje hráčské poruchy věnována vyšší pozornost. Měla by být zavedena adekvátní a účinná opatření, například efektivnější detekce hráčů v riziku (prostřednictvím poradců na herních stránkách nebo prostřednictvím automatických systémů vyhodnocujících ukazatele na hráčském účtu).

Dále efektivnější sebeomezujících opatření a jejich nabídka, včetně nastavení pro všechny hry u všech provozovatelů, požadavek na vyšší zodpovědnost provozovatelů za rozvoj hráčské poruchy u hráčů a za realizaci preventivních opatření, významná podpora preventivních a harm reduction projektů určených hráčům hazardních her obecně a v neposlední řadě i přísnější pravidla pro regulaci reklamy a marketingu hazardních her.

Z praxe je známo, že návykové chování jednoho patologického hráče negativně ovlivní až osm lidí z jeho blízkého okolí. Proto v souvislosti s tzv. daňovým balíčkem bylo navrženo, aby regulace hazardu zohlednila potřebu prevence a léčby a našla mechanizmus například daňových asignací do prevence a léčby. Tak to je například v Portugalsku. Je potřeba vytvořit agenturu podobnou pro sport a určité procento peněz z hazardu alokovat na prevenci a léčbu.

Důležitým faktorem v oblasti hazardního hraní byla i pandemie onemocnění COVID-19. PhDr. Ladislav Csémy, Ph.D., psycholog a výzkumný pracovník Národního ústavu duševního zdraví, uvedl: „V době pandemie došlo k výraznému nárůstu podílu hraní na internetu, a to z 32,5 % na 47,6 %. Je zřejmé, že tento trend bude pokračovat, proto je nutné sladit regulační a preventivní opatření k omezení rizik souvisejících s online hraním.“

Ing. Martin Slaný, PhD., ekonom Vysoké školy ekonomické v Praze, upozornil: „Stát musí více brát v potaz spotřební chování a poptávkovou stranu hazardu a nevyužívat svých zásahů jen v podobě nejvíce viditelných, ale zásahů neefektivních a/nebo využívat hazard jako rychlý zdroj daňových příjmů. Výzvou je zejména práce s poptávkovou stanou, zejména důraz na prevenci. Je třeba, aby stát nespoléhal jen na zásahy na nabídkové straně, které často mají kontraproduktivní účinky a vyhánění část poptávky do šedé zóny nebo do online segmentu – který je hůře regulovatelný a na němž (jako i u jiné spotřeby či investování) platí, že se lidí chovají rizikovějším způsobem. Změna je třeba i v daňové oblasti, kde je evidentně hlavním cílem státu maximalizace daňového výnosu (a i to se nedaří) než nastavit systém zdanění tak, aby efektivně minimalizoval negativní dopady. Například u loterií (nejméně nebezpečného segmentu hazardu) je jejich podíl na daňovém výběru zcela neadekvátní (výrazně vyšší) než odpovídá jejich podílu na trhu.“  Dle TZ

www.addiction-policy.eu

 

Autor: MUDr. Olga Wildová