Knižní recenze a anotace

Dita Pichlerová a kol.: Léčba obezity přehledně a prakticky


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
30.červenec 2021

Axonit, edice Asclepius, 2021, vydání první, str. 264

Obezita a její komorbidity jsou nejen soudobou narůstající celosvětovou pandemií, závažným celospolečenským problémem, ale jsou zároveň jedny z nejčastějších příčin úmrtí a zkrácené délky života. Zařazením do Mezinárodní klasifikace nemocí se stala samostatnou diagnózou a její léčba funkční spoluprací specialistů – diabetologů, internistů, gastroenterologů, endokrinologů, gynekologů, psychologů, nutričních poradců, fyzioterapeutů a dalších.

Obezita významně snižuje kvalitu života, zkracuje jej a ohrožuje, proto je péče a léčba o obézního pacienta nanejvýš nutná.  Ve dvanácti kapitolách autorka seznamuje s etiopatogenezí obezity, psychosociálními vlivy i s poruchami příjmu potravy. Upozorňuje na zásadní postavení praktického lékaře při prevenci a léčbě. Je uvedena podrobná dietoterapie, včetně ukázky dietního jídelníčku a energetických hodnot.

Zdravotní benefity pohybu, psychologické přístupy v léčbě obezity jsou podrobně uvedeny. Současným možnostem farmakoterapie je věnován samostatný oddíl, právě tak, jako léčbě obézních s diabetem, otázkám sexuality a neplodnosti, včetně komorbidity obézních a jejich nádorového onemocnění.

Publikace je doplněna přehlednými tabulkami a grafy, které text doplňují a zpestřují. Každá kapitola je zakončena seznamem odborné literatury. V závěru se čtenář seznámí s jednotlivými autory.

Knížka plně vystihuje současnou problematiku obezity, je shrnutím dosavadních medicínských znalostí i možností současné medicíny. Je určena především praktickým lékařům, ale bude určitě výborným průvodcem dalším odborníkům.

Autor: MUDr. Olga Wildová