Rakovina

Medikomiks - Precizní onkologie


Kategorie: Aktuality Rakovina 
24.červenec 2021

Stejně jako je každý člověk jedinečný, je jedinečné i jeho nádorové onemocnění. A tomu by měla odpovídat i jeho léčba. V případě pacientů s nádorovým onemocněním může mít zásadní přínos genomové testování nádorové DNA, jehož výsledky pomáhají k nastavení efektivnější, na míru přizpůsobené léčby. Jedinečný přístup může v klinické praxi pomoci lékařům optimalizovat léčbu a pacientům poskytnout cílené a účinnější léčebné možnosti. Nyní ho vysvětluje nový vzdělávací materiál Medikomiks: Precizní onkologie.

 

Personalizovaná zdravotní péče se zakládá na individualitě každého člověka  podle které by měla vypadat jeho léčba „šitá na míru“. Ta zaručí minimum nežádoucích účinků a maximální přínos pro pacienta. Důležitým prvkem vzniku nádorového onemocnění jsou změny na úrovni genetické informace v buňce. Díky komplexnímu genomovému profilování nádoru je možné „přečíst“ stovky genů nádoru, díky čemuž je možné přizpůsobit a přesně zacílit jeho léčbu. Dalším efektivním nástrojem v boji proti nádorovému onemocnění je protinádorová imunoterapie, která stimuluje imunitní systém k tomu, aby rozpoznal a zničil nádorové buňky.

Medikomiks má pacientovi pomoci orientovat se v nové medicíně, nové onkologii, nových léčebných postupech, které nabízí.onkologie v oblasti systémové léčby Je to léčba šitá na míru a Medikomiks vysvětluje pacientovi, jakým způsobem se léčba po obdržení léčivého přípravku odvíjí v jeho organismu..

Principy precizní onkologie - Medikomiks, za kterou stojí Biotechnologická společnost Roche, vysvětluje zábavnou a snadno pochopitelnou formou principy terapie. Výsledný efekt je dvojí, jedná se totiž o komunikační prostředek mezi lékařem a pacientem, který umožní pacientovi pochopit princip jeho léčby. Tento způsob považuje za velice přínosný autor komiksu prof. RNDr. Ondřej Slabý, Ph.D. z FN Brno a Lékařské fakulty Masarykovy  Univerzity i spoluautorka MUDr. Kateřina Kopečková, Ph.D. z FN Motol.

Děj komiksu se odehrává v Mikrosvětě, kterým je lidský organismus. Na příkladu fiktivního pacienta vysvětluje pacientům principy precizní onkologie, čímž zároveň pomáhá i lékařům vysvětlit tuto poměrně komplikovanou problematiku rychle a nenáročnou formou. Navíc komiks je pacientovi kdykoliv přístupný, čímž se zjednoduší i vysvětlování nemoci a léčby u pacientů s dětmi. 

Podle souhlasných slov PhDr. Ivany Plechaté z Hlasu onkologických pacientů je pro pacienty velmi důležité, aby své léčbě rozuměli a tím pomáhali lepšímu výsledku léčby. https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/Medikomiks/precizni-onkologie.html 

Krize COVID-19 ukázala, jak se mohou vytvářet nové cesty a partnerství při hledání nových řešení s cílem zlepšit zdraví lidí na celém světě. K dalším systémovým řešením v oblasti zdraví je třeba přijmout přístup „všichni v tom jsme společně“, který aktuální situace pandemie COVID-19 ještě umocňuje. Pandemie byla také silným katalyzátorem pro urychlení přijímání a přijetí telemedicíny. Dle TZ

www.mojemedicina.cz/phc

www.hlaspacientu.cz

www.roche.com

www.amic.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová