Projevy chřipky

Až 66 % pacientů po COVID-19 vyžaduje rehabilitaci


Kategorie: Aktuality Projevy chřipky 
25.červen 2021

Rehabilitační klinika Malvazinky (Vamed Mediterra) stejně jako ostatní zdravotnická zařízení pocítila v posledních několika měsících zvýšený příjem pacientů trpících onemocněním COVID-19. Zdravotníci oddělení následné intenzivní péče (NIP) v průběhu posledních 6 měsíců pečovali o 116 pacientů, z nichž bylo 77 post-covidových, a kteří potřebovali podpůrnou léčbu zdravotníků oddělení NIP. Rehabilitační klinika pacientům nabízí i navazující třítýdenní rehabilitační pobyt, který je také určený všem ostatním, kteří prodělali onemocnění COVID-19 v minulosti, ale stále cítí jeho následky.

Pacienti, kteří prodělali těžký průběh onemocnění, jsou po stabilizaci zdravotního stavu často převezeni na oddělení následné intenzivní péče. Řada z nich stráví zde i několik týdnů, než mohou být propuštěni do domácí léčby. Od propuknutí pandemie na oddělení následné intenzivní péče bylo přijato mnoho pacientů, jejichž stav vyžadoval doléčení. Výrazně stoupl počet lidí po těžkém i dokonce život ohrožujícím průběhu onemocnění.

Všichni hospitalizovaní pacienti byli přijímáni pro nutnost zajištění podpory nebo plné náhrady základních životních funkcí, především dýchání. V posledních šesti měsících bylo na oddělení léčeno 116 pacientů, z toho 77 z nich bylo v post-covidovém režimu. Pacienti, kteří byli v mnoha případech průběhem infekce překvapeni, na oddělení zůstávají v průměru 54 dní pod dohledem odborníků, denně rehabilitují, podstupují respirační fyzioterapii, cvičí vertikalizaci a chůzi.

Pacienti, kteří onemocnění COVID-19 prodělali a mají přetrvávající obtíže, mají možnost podstoupit na klinice navazující léčbu. Post-covidový rehabilitační program na lůžkové části Následné rehabilitační péče je k dispozici i pacientům z řad široké veřejnosti a je zaměřený na respirační fyzioterapii, zlepšení kondice a výživu pacienta.

Psychické naladění pacienta pomáhá ke zlepšení jeho stavu. Personál se stává pro pacienty průvodcem léčby a psychickou podporou, protože víra v uzdravení nebo zlepšení zdravotního stavu bývá v léčebném procesu naprosto stěžejní. Dle TZ

 https://www.youtube.com/watch?v=eU_Kxflyfbc

 

www.mediterra.cz

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová