Rakovina

Další inovativní léky hrazené pojišťovnou


Kategorie: Rakovina Aktuality 
29.květen 2021

Rok 2021 znamená novou naději pro více než 3 tisíce pacientek s metastatickou rakovinou prstu. Na začátku roku se do úhrad dostal první z trojice léků ze skupiny CDK 4/6 inhibitorů, které významným způsobem prodlužují život v dobré kvalitě. Nyní navázaly další dva léky a pacientky tak mají od června 2021 k dispozici hned tři varianty moderní cílené léčby hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

„Tato cílená léčba znamená pro mnoho českých žen s metastatickou rakovinou prsu cenný čas navíc. Schvalování trvalo sice déle než čtyři roky, jsme však rádi, že se nakonec do úhrad dostaly všechny tři léky, které o registraci v České republice požádaly. Lékaři tak mají na výběr a mohou léčbu přizpůsobit na míru konkrétní pacientce,“ říká Petra Adámková, ředitelka ONKO Unie, která dlouhodobě bojuje za lepší život pacientek s metastatickou rakovinou prsu. Skupina CDK 4/6 inhibitorů je odborníky považována za zlatý standard, protože tato moderní cílená léčba významným způsobem prodlužuje život pacientek v dobré kvalitě života.

Čtyřleté schvalování nové léčby ukázalo, jak důležitá je při posuzování účinků právě kvalita života. U léků se při schvalování dlouho přemýšlelo v optice – nemocný se uzdraví, neuzdraví. Přitom metastatická rakovina prsu sice není léčitelná, ale v dnešní době je chronickou nemocí, stejně jako další vážná onemocnění. A zde je důležitý čas, který budou moci pacienti trávit se svými blízkými v dobré kvalitě života. Znamená léčba měsíce v bolestech, nebo relativně normální život? Například u metastatické rakoviny prsu je důležité, aby pacientky i jejich okolí věděly, že „nejsou na odpis“, že je čekají další společné chvíle a zážitky. Každá pacientka je také matkou, babičkou nebo kamarádkou a „obyčejný“ každodenní život je pro ně a jejich blízké klíčový.

ONKO Unie, o.p.s., se od roku 2011 zaměřuje na pomoc pacientkám s onkogynekologickými onemocněními. V roce 2016 zahájila osvětovou kampaň NEJSEM na odpis, zaměřenou na podporu a zlepšení kvality života žen s metastatickou rakovinou prsu. Dle TZ

www.nejsemnaodpis.cz

www.onko-unie.cz

www.adison.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová