Jak přestat fetovat - drogy

1. LF UK pro prevenci duševních nemocí u dětí


Kategorie: Aktuality Závislosti Jak přestat fetovat - drogy 
25.květen 2021

Rizikové chování u dětí, zejména látkové a nelátkové závislosti, může doprovázet nebo spouštět některé duševní poruchy. Projekt vznikající na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy si klade za cíl zlepšit prevenci v této oblasti. Do pomoci dětem se zapojí široká škála profesí od pedagogů a školních psychologů, dětských praktických lékařů, zdravotních sester až po sociální pracovníky a policisty. Výsledkem bude vznik regionálních vzdělávacích a preventivních služeb – modulů, které včas zachytí rizikové chování, a tím i možný rozvoj duševních nemocí u dětí a dospívajících. Pilotní moduly se spustí ve třech českých okresech.

„Závislost nejen u dětí mohou doprovázet poruchy nálady, pozornosti, depresivní poruchy, případně může užívání některých látek vést také ke spuštění velmi vážných onemocnění, včetně psychóz. Jako ilustrativní příklad lze uvést užívání marihuany a související riziko rozvoje depresivních poruch,“ vysvětluje problematiku hlavní řešitel projektu Mgr. Jaroslav Šejvl, Ph.D., z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

Projekt financovaný z norských fondů by měl nyní vést k tomu, že se rizikové chování s potenciálem rozvoje duševních onemocnění u dětí a mladistvých bude mít včasný záchyt. Připravované vzdělávací a preventivní moduly pro regionální preventivní služby jsou zaměřené na předcházení látkové a nelátkové závislosti, zneužívání látek nezpůsobujících závislost (například laxativa nebo steroidy), poruchy příjmu potravy a sebepoškozování. Součástí projektu jsou rovněž osvětové kampaně pro odbornou i laickou veřejnost.

Pro práci s dětmi, dospívajícími i jejich rodiči budou vyškoleni profesionálové (včetně právní oblasti), kteří budou mít preventivní aktivity na starost, budou děti včas diagnostikovat a minimalizovat rozvoj možných rizik. Moduly se v dohledné době pilotně spustí v Praze 11 a ve dvou lokalitách v Moravskoslezském kraji (bývalé okresy Orlová a Havířov). Dle TZ

www.lf1.cuni.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová