Klimakterium

Nedostatečný pitný režim zhoršuje příznaky přechodu


Kategorie: Aktuality Klimakterium 
21.květen 2021

Ženy v menopauze se většinou musejí potýkat s nejrůznějšími omezeními, které je dříve netrápily. S přechodem jim obvykle ubývá sil a energie, dostavují se potíže se soustředěním a pamětí, mohou je častěji přepadat depresivní a úzkostné stavy, bývají více podrážděné. Běžné je i rychlé přibírání na váze, bolavé klouby, bolesti hlavy, nespavost a náhlé změny nálad. Téměř všechny ženy také zažívají nepříjemné návaly horka a noční pocení. Někdy mohou být projevy menopauzy natolik intenzivní, že zásadně zasahují do kvality života ženy, a tak zpravidla přichází ke slovu hormonální substituční terapie (HRT). S mírnějšími příznaky však lze efektivně bojovat prostou úpravou životosprávy, zejména změnami v jídelníčku. Jejich součástí by přitom měl být rovněž důraz na správný pitný režim.

Lidské tělo je zhruba ze 70 % tvořeno z vody, kterou mu je potřeba dodávat. Denní příjem vody by se měl pohybovat mezi dvěma až třemi litry v závislosti na fyzickém vytížení, typu stravy i okolních podmínkách, jako je např. teplota. Správný pitný režim v prvé řadě zabraňuje dehydrataci i bolestem hlavy. Dehydratací trpí svalový a kloubní aparát, zažívací ústrojí i ledviny, zhoršuje se pozornost, paměť a další kognitivní funkce. S nedostatkem vody se zhoršuje termoregulace organismu, což vyvolává návaly horka a pocení, čímž z těla mizí další tekutiny, takže nastává začarovaný kruh. V neposlední řadě dehydratace zhoršuje kvalitu kůže a pleti.

Správný pitný režim je ovlivněn také druhem tekutin. Jednoznačně nejideálnější je čistá voda. Ženy v menopauze by se měly nejlépe zcela vyhnout sladkým limonádám a dalším průmyslovým nápojům, kávě, černému čaji a alkoholu, nebo je alespoň výrazně omezit. Káva a černý čaj odvodňují a v nich obsažený kofein vzhledem ke svým stimulačním účinkům zatěžuje organismus, který je už tak značně namáhán přechodovými hormonálními změnami. Tyto látky zároveň narušují spánek, takže organismus dostatečně neregeneruje.

Alkohol sice pomůže s usnutím, ovšem zásadně narušuje kvalitu spánku, zvyšuje šanci dřívějšího probuzení a brání nástupu REM fáze spánkového cyklu, která je zásadní pro regeneraci organismu, ale také zpracování emocí. Omezení konzumace alkoholu také prospěje snahám o udržení optimální tělesné váhy. Vlivem hormonálních změn se v menopauze zvyšuje inzulínová rezistence, takže tělo hůře zpracovává krevní cukr a jeho hladina stoupá. Organismus se tak stává náchylnější například vůči diabetu 2. typu či kardiovaskulárním onemocněním, rovněž oslabuje účinky hormonální terapie (HRT). Mnoho průmyslových limonád obsahuje také kyselinu fosforečnou, která může ve vysokých dávkách narušovat rovnováhu fosforu a vápníku v těle, a tím negativně působit na zdraví kostí.                                

Jak již bylo zmíněno, je dobré pít i jen čistou vodu. Ochutit ji je možné plátkem citronu, limetky, několika lístky máty, meduňky nebo dalších vhodných bylinek. Černé čaje je dobré nahradit zelenými, ovocnými nebo bylinnými. Pití kávy je dobré omezit na jeden šálek po ránu. Oblíbené smoothie jsou sice zdravé, ale je dobře vědět, že některé druhy ovoce jsou totiž také plné cukru a kalorií. Vhodnější jsou proto smoothie zeleninová. Vhodná strava plná ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin a dalších nutričně bohatých potravin je ideálním doplněním. Dobré jsou rovněž sójové výrobky pro vysoký obsah fytoestrogenů, podobající se svým účinkem ženským hormonům a příznivě působící na projevy hormonálních změn. Tělu je lze dodat i formou kvalitních doplňků stravy, které mimo výtažků ze sóji obsahují i širokou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů i včelích produktů, které napomáhají k pohodovějšímu průběhu přechodu. Dle komentáře MUDr. Pavla Turčana, gynekologa a sexuologa.

www.lesensky.cz

www.vegallpharma.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová