Medicína

Na preventivní prohlídky upozorní aplikace Loono a Česko.Digital


Kategorie: Aktuality 
05.květen 2021

Nezisková organizace Loono, která se už sedmým rokem zabývá edukací v oblasti zdravotní prevence, se spojila s vývojáři a dalšími dobrovolníky z komunity expertních dobrovolníků Česko.Digital. Společně pracují na vývoji interaktivní aplikace s pracovním názvem Průvodce prevencí, která by měla uživatelům připomínat preventivní prohlídky a zároveň je o prevenci a zdraví vzdělávat.

 

Podle dat Státního zdravotnického ústavu má v České republice více než polovina lidí nedostatečnou zdravotní gramotnost. S dosažením dospělého věku prudce klesá také návštěvnost preventivních prohlídek, jen praktického lékaře pravidelně navštěvuje pouze 25 % dospělých Čechů. To chce organizace Loono ve spolupráci s Česko.Digital změnit.  První verze by měla být spuštěna letos 2021 v září.

Hlavní cíl aplikace je aktivizace uživatelů, aby začali preventivní prohlídky využívat a dbali na zásady primární prevence. Vývojáři z řad dobrovolníků Česko.Digital proto plánují do aplikace přidat motivační aspekt a funkcionality, které zajistí, aby lidé jen pasivně nekonzumovali obsah, ale skutečně pro své zdraví začali něco dělat. Prevence zdraví, a hlavně přebírání odpovědnosti za pohodu těla i ducha má velký smysl. Organizátoři proto pevně věří, že bude mít kýžený dopad na českou populaci.

Podle organizace Loono je velkým benefitem aplikace právě přehlednost a uskupení všech důležitých a ověřených informací na jednom místě, díky čemuž se mohou uživatelé v otázkách zdraví a prevence lépe orientovat, porozumět jim a dokázat si tak vyvodit relevantní závěry.  Dle TZ

 

www.cesko.digital.cz

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová