Choroby

Plasma a hemofilie


Kategorie: Aktuality Choroby 
17.duben 2021

 Hemofilie je dědičná nemoc. Ženy ji ve formě defektního chromozomu X předávají svým dětem. Ovšem zatímco ženská DNA si s defektem poradí, muži takovou možnost nemají, a proto tvoří převážnou část pacientů právě oni. Nejznámější přenašečkou hemofilie byla britská královna Viktorie, která nemoc předala třem ze svých devíti dětí. Syn Leopold zemřel na krvácení do mozku krátce po třicítce. Dcery Alice a Beatrice gen rozšířily do královských rodin Německa, Španělska a Ruska.

Více než tisíc pacientů žije v Česku s hemofilií, vzácnou nemocí, která způsobuje zvýšenou krvácivost. Připomíná ji Světový den hemofilie 17.4. Pokud se choroba včas nediagnostikuje a neléčí, může způsobit trvalé zdravotní potíže. Léky pro hemofiliky se vyrábějí z krevní plazmy od dobrovolných dárců.

Srážecí faktor pro nitrožilní podání se vyrábíi z krevní plazmy od dobrovolných dárců, takže životy mnoha hemofiliků doslova závisí na lidech, kteří chodí krevní plazmu darovat.

Pomáhat hemofilikům krevní plazmou začali lékaři už ve dvacátých letech minulého století. Ještě v roce 1960 se ale hemofilici průměrně dožívali méně než 20 let. Revoluci přinesla až 60. a 70. léta, kdy byly z plazmy vyvinuté práškové koncentráty obsahující srážecí faktor. Nemocní je mohou mít doma a aplikovat si je injekčně sami.

Lidská krev se skládá z krevní plazmy a z krevních tělísek. Krevní plazma představuje více než polovinu objemu krve. Obsahuje nejrůznější životně důležité látky jako ionty, cukry, tuky, protilátky, enzymy, hormony a další. Pro současnou medicínu je lidská plazma získávaná od dárců nenahraditelná. Používá se buďto v celku jako čerstvě zmražená plazma anebo se zpracovává a získávají se z ní důležité léky, jako jsou protilátky, srážlivé faktory a další.

Pokud se někdo rozhodne být dárcem krevní plasmy, musí splňovat určité podmínky: být ve věku 18 – 65 let, s hmotností 50 – 150 kg, být ochotný podstoupit vstupní lékařskou prohlídku, počítat s časem odběru (45 – 60 min. jednorázově nebo jednou za 14 dní), předložit občanský průkaz.

Sanaplasma je společnost, která v současné době provozuje síť 11 odběrných center pro darování plazmy v České republice. Od svého vzniku v roce 2006 se stala jedním z odborníků na sběr vysoce kvalitní plazmy pro výrobu léků. Centra sanaplasma brzy přejdou pod novou, jednotnou značkou BioLife, společnost, která vlastní více než 170 nejmodernějších zařízení na odběr plazmy ve Spojených státech a Evropě. BioLife je součástí firmy Takeda, společnosti v oblasti biofarmaceutik se sídlem v Japonsku. Dle TZ

www.emd-pr.cz

www.sanaplasma.cz 

www.biolifeplasma.com

 www.takeda.com


Autor: MUDr. Olga Wildová