Imunita

Děti se vracejí do škol a školek


Kategorie: Imunita Terapie a prevence chřipky Aktuality 
22.duben 2021

Mladší školáci a předškoláci se vracejí do škol a školek. Dle zkušeností odborníků se děti nákazy již tolik nebojí, přesto je dobré připomínat jim základní bezpečnostní opatření. Rodiče by s nimi měli co nejvíce otevřeně mluvit o jakýchkoliv případných obavách, nebagatelizovat, ale ani je zbytečně nestresovat. Po fyzické stránce je potřeba dál pěstovat u dětí silnou obranyschopnost. Pro jejich psychiku je poté nejdůležitější dát jim prostor oživit zatuhlé sociální vazby.

Od pondělí 12. dubna 2021 se do základních škol po několika měsících začali vracet žáci prvního stupně, do školek zatím jen předškoláci. Návrat dětí k prezenční výuce se ale neobejde bez bezpečnostních a preventivních opatření: školáci budou nosit chirurgickou roušku a dvakrát týdně podstoupí testování neinvazivními antigenními testy. Ačkoliv se řada dětí jistě těší na své kamarády i učitelky a učitele, mohou mít některé z nich – a také mnozí rodiče – z návratu do škol obavy.

Jak děti snášely dlouhodobé odloučení od kolektivu i další omezení, je velmi individuální, přesto se dá obecně říci, že byl uplynulý rok s COVIDEM-19 pro děti obdobně složitý jako pro dospělé, a to především po psychické stránce. V prvé řadě je nyní mimořádně důležité dítě nijak nestresovat. Stres znamená výraznou zátěž imunitního systému dítěte, který je nutný stále co nejvíce posilovat.

Rodiče by se nyní měli snažit, aby byl návrat dítěte do školy co nejpohodovější. Zaměřit se na pozitivní stránku věci, že dítě uvidí kamarády, bude se s nimi moci pobavit tváří v tvář. Obavy dítěte například z testování je nutno mírnit, ale určitě ne je bagatelizovat. S dětmi je nutné co nejvíce mluvit upřímně a otevřeně, nechat je projevit emoce, dát jim najevo, že i dospělí mají obdobné pocity a starosti. Je důležité být oporou, ne vnucovaným řešením.

Nyní po roce dennodenního návalu informací týkajících se pandemie, děti už takový strach nemají a většina z nich se nákazy už nijak moc nebojí. Větší obavy však být u dětí, kterým někdo blízký s zemřel. Budou-li děti rozumět vážnosti situace, mohou díky tomu mít více snahy a motivace dodržovat zvýšené hygienické požadavky.

Přispět k pohodovému návratu do školních lavic samozřejmě mohou velkou měrou i učitelé, tím, že se nebudou snažit ihned dohnat učivo. Děti teď nejvíce potřebují trávit čas společně se svými vrstevníky mimo monitory, oživovat zatuhlé vztahy a pěstovat sociální kontakty nejen online. Jednoduše potřebují hlavně být znovu spolu.

Rodičům zejména mladších dětí se vyplatí připomenout atolestem, jak se mají ve škole chovat, aby pečovali o své zdraví obecně, nejen v souvislosti s koronavirem. Kolektiv dětí je v každé době hotovým rájem pro šíření patogenů. Přenos respiračních onemocnění mohou zmírnit roušky, přesto je potřeba dětem připomenout, aby si vždy před jídlem myly ruce, nesahaly si zbytečně na nos a ústa, kýchaly ideálně do předloktí a nepůjčovaly si se spolužáky školní pomůcky, ani láhve s pitím.

Po škole je nutno dětem dopřát odpočinek a hodně pobytu na čerstvém vzduchu. Ten je prospěšný jak pro imunitu, tak pro psychické zdraví. Díky blížícímu se rozvolňování opatření bude snad i více možností venkovního vyžití. V neposlední řadě je důležité, aby děti dostávaly pestrou stravu s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce, ideálně sezónního. Důležitý je rovněž dostatek vlákniny, zdravých tuků a probiotik. Imunitu lze podpořit doporučenými a prověřenými doplňky stravy, např. ve formě sirupu obsahujícího biologicky aktivní vitamíny z přírodních zdrojů, antioxidanty, minerály i stopové prvky. Dle TZ

www.vegall.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová