Léčiva

Zvrat v léčbě nemocí kloubů


Kategorie: Aktuality Léčiva Onemocnění kloubů 
25.únor 2021

Mezi nejběžnější postižení kloubů patří osteoartróza, vznikající úbytkem kyseliny hyaluronové, jejíž nedostatek v kloubech způsobuje opotřebování chrupavky. Po celém světě se dosud nepodařilo najít trvalé řešení tohoto stavu. V české laboratoři nyní vzniká surovina, která by měla účinek léčiv na klouby prodloužit na trojnásobek oproti současným přípravkům.

Největší klouby v těle člověka jsou tzv. synoviální klouby. Skládají se ze dvou styčných ploch hlavic kloubů, které jsou potažené vrstvou chrupavky. Mezi těmito plochami je dutina, která obsahuje synoviální tekutinu. Tato tekutina sehrává velmi důležitou funkci při pohybu, protože snižuje tření a vyživuje celou chrupavku. Když je jí nedostatek, chrupavka degraduje.

Onemocnění pohyblivých kloubů (osteoartróza) postihuje miliony lidí po celém světě. Není pravidlem, že onemocněním trpí jen staří lidé. Důvodů jejího vzniku je více. Například obezita výrazně zvyšuje tlak na klouby, což urychluje opotřebení chrupavky. Rizikovým faktorem je i zaměstnání. Pokud se při něm soustavně namáhají stejné klouby, dochází k jejich přetěžování. Vznik osteoartrózy může být i genetický.

V současnosti neexistuje kauzální léčba, nelze odstranit příčiny onemocnění. Léčba se proto zaměřuje na následné zlepšení funkce kloubů a případné tišení bolesti. Léčiva, která se aplikují přímo do kloubu jsou glukokortikoidy a viskosuplementace - aplikace roztoku kyseliny hyaluronové.

Efekt léčby glukokortikoidy, jejich protizánětlivý a analgetický účinek je sice velmi rychlý, ale nevýhodou jsou nežádoucí účinky a krátkodobý efekt trvající jen několik týdnů. Léčbou viskosuplementací lze docílit obnovení správné činnosti tekutiny uvnitř kloubů, zpomalen ípatologického procesu a zlepšení pohybové funkce kloubů.

Původní představou bylo, že po injekci hyaluronanu dojde k úpravě fyzikálních vlastností synoviální tekutiny. Je však známo, že procesy vyvolané osteoartrózou vedou ke zvýšení katabolismu, při kterém kyselina hyaluronová v kloubních ploškách degraduje a ztrácí svoje vlastnosti.

Tým vědců české biotechnologické firmy nyní dokončil vývoj suroviny, která bude tvořit základ nového a účinnějšího léčiva proti onemocnění pohyblivých kloubů. Vyvinutý přípravek bude odolnější proti degradačním procesům a zároveň bude mít vhodné vlastnosti pro náhradu ztracené synoviální tekutiny.

Přípravek s novou surovinou už byl v laboratořích vyzkoušen a porovnán se všemi typy známých léčiv. Výsledky experimentu ukázaly, že přípravek je více než třikrát odolnější vůči degradačním procesům než nynější dostupné přípravky. Nové léčivo bude tvořit nejen nativní vysokomolekulární hyaluronan jako dosud, ale také nový enzymaticky zesíťovaný hydrogel na bázi derivátů hyaluronanu a dále chondroitin sulfát. Tyto složky poskytují přípravku lepší viskoelastické vlastnosti, zlepšují lubrikační vlastnosti, zpomalují degradační procesy probíhající v kloubu a prodlužují terapeutický efekt. Při léčbě onemocnění kloubů bude stačit menší počet injekcí, přičemž terapeutický efekt vydrží déle. Společnost nabídne inovativní surovinu velkým farmaceutickým firmám. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.contipro.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová