Vývoj dítěte

Jak se liší průběh nemocí u dětí


Kategorie: Aktuality Vývoj dítěte 
12.únor 2021

Dětský organismus se od dospělého liší v několika směrech, obzvláště v imunitním systému. Nezkušenost dětské imunity způsobuje, že jsou děti častěji nemocné, ale podílí se i na určitých odlišnostech v průběhu nemocí. Každý dětský lékař ví, že dítě není zmenšeninou dospělého člověka. Novorozenci, kojenci, batolata, předškoláci disponují tzv.  naivním imunitním systémem. Před narozením získávají děti protilátky přímo z těla matky, následně z mateřského mléka. Během dalšího vývoje a růstu dítěte tato zásoba mizí a dětský organismus si své protilátky musí tvořit sám. Dětská imunita je slabší než obranyschopnost dospělého, na některé podněty reaguje přehnaně. Odlišnost dětského imunitního systému od imunity dospělých způsobuje, že se u těchto skupin liší také průběh řady nemocí.

Na příklad nachlazení je u dětí častější, agresivnější, ale s kratším průběhem. Zatímco dospělí mívají rýmu a kašel průměrně dvakrát do roka, u dětí je zcela běžné, že je tyto obtíže potrápí třeba i desetkrát za rok. Potvrzují to výsledky průzkumu společnosti Vegall Pharma, podle kterého 51 % oslovených rodičů potvrdilo, že je jejich dítě nemocné častěji než čtyřikrát do roka. Dětská obranyschopnost většinu virů ještě nezná, nemá vytvořeny protilátky. Nemoc u dětí propukne snadněji, navíc i v plné síle. Zvýší se tělesná teplota, zintenzívní se sekrece hlenu. Dítě najednou dostane vysokou horečku a z nosu mu bez ustání teče. Imunita dospělého prostě vybere příslušné protilátky a s infekcí se snadněji vypořádá. Dospělá obranyschopnost zlikviduje infekci sice snadněji, ale může jí to trvat o něco déle.

Další výraznější odlišnost průběhů virových infekcí u dětí spočívá v tom, že u malých pacientů častěji propukají přidružené, sekundární infekce (zánět středního ucha nebo pneumonie). Ty mají již s větší pravděpodobností i bakteriální původ, takže je v případě vážnějšího průběhu lze léčit antibiotiky. Podávání antibiotik by se u dětí nemělo příliš přehánět, mohou způsobit alergickou reakci nebo poškodit bakteriální floru střeva. Antibiotika při nadužívání mohou imunitu i tlumit.  Také u léků pro zmírnění symptomů běžných nachlazení je rovněž nutná určitá opatrnost. Zatímco některé medikamenty u dospělých jsou účinné, dětem nepomáhají. Ačkoliv bývají bez předpisu, některé léky, děti do čtyř let dokonce užívat nesmí. Vždy je dobré konzultovat pediatra.

Vzhledem k aktuální situaci lze zmínit i některá nová zjištění o průběhu onemocnění COVID-19 u dětí a dospělých. Děti i nadále patří k méně ohroženým skupinám, průběh nemoci u nich většinou bývá bezpříznakový, mírný nebo středně závažný. V menší míře však byly zaznamenány i těžké případy a úmrtí. Více ohroženi mohou být kojenci, děti s onemocněním plic, děti trpící poruchami imunity, obézní děti i malí diabetici a astmatici.

Symptomy onemocnění se u dětí příliš neliší od symptomů pozorovaných u dospělých pacientů, děti se však dle dostupných dat častěji potýkají s formou COVIDU-19 postihující horní cesty dýchací než s formou postihující dolní cesty dýchací. COVID-19 u dětí také dosud není intenzivněji prozkoumán, protože je k dispozici mnohem méně dat. Při testování se prioritně vyšetřují dospělí a bezpříznakoví dětští pacienti tak často nebývají zachyceni, případně děti mírný průběh podobný nachlazení vyleží doma.

Závěrem - imunita u dětí je jiná a je nutné ji posilovat. Jednak přirozeně, tím, že si dítě projde běžnými nemocemi nebo očkováním. Posilování vnějšími vlivy, včetně otužování mohou hlavně rodiče. Aby svým dětem dopomohli k pevné obranyschopnosti, je důležité především dbát na vhodnou stravu, která by měla obsahovat přirozená probiotika, sezónní zeleninu a ovoce, zdravé tuky a obecně pestré spektrum vitamínů a minerálů.

Zejména v náročném zimním období lze zařadit i kvalitní doplňky stravy. U dětí je oblíbený například přípravek ve formě sirupu, který obsahuje komplexní směs látek sloužících jako „palivo“ imunitního systému a biologicky aktivní vitamíny z přírodních zdrojů. Kromě pestré a zdravé stravy je klíčový také dostatek kvalitního spánku, fyzická aktivita na čerstvém vzduchu, kvalitní relaxace, která děti ochrání před stresem. Dle MUDr. Richarda Rýznara, praktického lékaře pro děti a dorost.

www.vegallpharma.cz

www.lesensky.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová