Cukrovka

Mezinárodní význam české diabetologie 1. LF UK a VFN Praha


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
14.listopad 2020

Covid-19 není jedinou nemocí, které naše společnost čelí. Lékaři při příležitosti Světového dne diabetu, který připadá na 14. listopadu, připomínají veřejnosti, že za epidemii 21. století bývá považován také diabetes mellitus čili cukrovka.

„Léčbu tohoto onemocnění nelze na úkor covidu pomíjet,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., vedoucí Diabetologického centra 3. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Právě vědci z Diabetologického centra v čele s nutriční specialistkou Mgr. Anetou Háskovou díky nedávno publikované studii prokázali, že česká diabetologie má velký význam i na mezinárodním poli.

Nedostatečně léčená cukrovka může vést k závažným komplikacím, které zhoršují kvalitu života diabetiků. Proto lékaři z Diabetologického centra 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN u příležitosti Světového dne diabetu zdůrazňují, že bychom na tuto nemoc neměli zapomínat ani v období koronavirové krize. Cukrovku lze dnes díky moderním lékům a rozvoji technologií pro monitoraci krevního cukru úspěšně léčit, komplikacím předcházet. Důležitý je zájem pacienta a jeho dobrá spolupráce s lékařem.

Česká diabetologie zaznamenala shodou okolností nedlouho před Světovým dnem diabetu pozoruhodný úspěch na mezinárodním poli díky studii CORRIDA, kterou v nejprestižnějším časopise oboru publikovala se svými kolegy Mgr. Aneta Hásková, doktorandka a nutriční specialistka působící rovněž v Diabetologickém centru 1. LF UK a VFN. Studie srovnávající efektivnost systémů monitorace hladiny cukru v krvi u pacientů s cukrovkou 1. typu vyšla v časopise Diabetes Care. Jde o vůbec první randomizovanou studii s tímto zaměřením, díky čemuž se také stala stěžejním tématem na mezinárodní konferenci pořádané Americkou diabetologickou asociací.

„Pro monitoraci glukózy se využívají glukometry vyžadující odběr krve z prstu, ale nově také na dlouhodobých senzorech založené systémy pro okamžitou monitoraci glukózy (FGM – Flash Glucose Monitoring) nebo systémy pro kontinuální monitoraci v reálném čase (CGM – Continuous Glucose Monitoring). Oba systémy jsou pro pacienty pohodlnější a přinášejí mnohem více informací než tradiční glukometry. V České republice jsou pro pacienty s diabetem 1. typu dobře dostupné, žádná studie je ale dosud vzájemně nesrovnávala.

Odborníci Centra ve studii CORRIDA, si dali za cíl posoudit účinnost těchto systému z hlediska kontroly optimální hladiny cukru v krvi a v prevenci výskytu hypoglykémií v zátěžové situaci a po ní. Potvrdilo se, jak důležité jsou pro prevenci hypoglykemie alarmy, kterými senzorové technologie v reálném čase pacienta upozorňují na pokles i vzestup hladiny cukru v krvi. Pacienti mohou díky výstraze včas reagovat a upravit dávkování inzulinu. Získaná data mohou sloužit jako základ pro budoucí odborné diskuze, klinickou praxi i jednání s pojišťovnami o úhradách monitorovacích systémů.

Publikování článku v prestižním odborném periodiku, jakým je Diabetes Care, znamená pro doktorandku oboru nutriční terapie mimořádný úspěch. „Studie CORRIDA je součástí širších výzkumných programů 3. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN. Zároveň je praktickou ukázkou spolupráce lékařů a ostatních specialistů, kteří společně o pacienty s diabetem velmi odborně pečují a díky vědecké studii navíc posouvají celý obor diabetologie kupředu,“ podotýká děkan 1. LF UK doc. MUDr. Martin Vokurka, CSc. 

Výzkum diabetu má na 1. LF UK dlouhou tradici, přispívá k rozvoji diabetologie a mění léčbu cukrovky na světové úrovni. Dle TZ

www.lf1.cuni,cz

www.vfn.cz

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová