Astma

Astmatici s těžkou formou nemoci v době COVID-19


Kategorie: Aktuality Astma 
03.listopad 2020

Astma trápí v České republice minimálně 500 tisíc lidí. Jeho nejvážnější forma, kterou se nedaří zvládnout ani maximální obvyklou léčbou, se týká až 10 tisíc z nich. A právě tito pacienti patří během současné pandemie koronaviru COVID-19 mezi nejohroženější skupiny obyvatel. Klíčové pro ně proto je dostat své onemocnění pod kontrolu.

Astma je dnes ve většině případů „dobrá nemoc“, naprostá většina pacientů může dnes díky dostupné léčbě, pokud je správně využívána, žít s touto nemocí bez astmatických záchvatů. Naopak jeho neléčení nebo nesprávná léčba pacientům často přinášejí vážné zdravotní obtíže, výrazně zhoršenou kvalitu života. Výjimkou nejsou ani hospitalizace. Nejtěžší formy astmatu, tedy na obvyklou léčbu rezistentní, představují vážné onemocnění dýchacích cest, které vyžaduje speciální péči.

Tradiční léčba těžkého astmatu spočívá v kombinaci vysokých dávek inhalačních kortikosteroidů a dalších léků. „Některé vážně nemocné, kteří i přes řádně užívanou terapii stále trpí dušností a kašlem, byli donedávna léčeni pouze kortikosteroidy ve formě tablet či dokonce infuzí. Doc. MUDr. Milan Teřl Ph.D., z Kliniky pneumologie a ftizeologie Fakultní nemocnice Plzeň udává, že novinkou u léčby pacientů, kteří trpí těmito těžkými formami astmatu, je biologická léčba. Lékaři ji dávají přednost, protože pomocí této léčby u těchto pacientů se daří snižovat obtíže a také četnost astmatických záchvatů. Díky biologické léčbě lze také snižovat nebo i úplně omezit podávání kortikosteroidů ve formě tablet či infuzí, má výrazně méně nežádoucích účinků a je celkově velmi dobře tolerována.

V současné době je možné v České republice pacientům podávat dva základní typy biologické léčby: anti-IgE terapii pomocí látky omalizumab: první a nejdéle používaná antiastmatická biologická léčba, která se podává v podkožních injekcích každé dva nebo čtyři týdny. Je vhodná pro pacienty s těžkým astmatem, které je vyvoláváno alergickou reakcí na celoroční inhalační (tj. vdechovaný) alergen, např. s alergií na roztoče, zvířecí alergeny (nejčastěji kočky a hlodavci, méně pes), plísně apod.

Dále je to léčba zaměřená na eozinofily (nacházejí se v krvi, ale i přímo v orgánech, včetně průdušek, kde mohou u astmatiků podněcovat stažlivost průdušek, ale i postupné změny a nevratnou přestavbu dýchacích cest). Antieosinofilní biologická léčba je indikována zejména u těch těžkých astmatiků, kteří trpí nealergickým typem astmatu a donedávna pro ně nebyla jiná možnost než uvedené celkově podávané kortikosteroidy.

V současné době je vyvíjeno mnoho další slibných biologických preparátů k léčbě těžkého astmatu, některé jsou již dokonce k dispozici v zahraničí a v České republice se jen čeká na nastavení podmínek úhrady zdravotními pojišťovnami.

Pacienti s astmatem pro dobu koronavirovou by měli být dobře informováni, že neléčené nebo nedostatečně léčené (tj. „nekontrolované“) astma může zvýšit riziko získání koronavirové infekce i zhoršit průběh koronavirového zápalu plic. Nejlépe mohou nejen těžcí astmatici předejít těžkému průběhu nemocí během podzimu, kdy se očekává souběh COVID-19 a chřipky, tím, že budou mít astma pod kontrolou. To znamená mít předepsány léky odpovídající tíži a typu jejich nemoci a tuto léčbu řádně užívat.  

Další výhodou biologické léčby je v jejím podávání – po předchozím zácviku pacienta nebo jeho okolí ji lze aplikovat doma, což znamená snížení rizika infekce omezením cestování i návštěv zdravotnických zařízení.

Astmatičtí pacienti by tedy měli dodržovat předepsaný léčebný režim, a samozřejmě dodržovat preventivní ochranná opatření. Pokud mají nemocní jakékoli problémy, je nutno zdravotní stav po telefonu konzultovat s odborníkem - ideálně on-line. Léky je nutno v předepsaném množství užívat důsledně a dobrou inhalační technikou podle předpisu lékaře.  

Celosvětová kampaň Astma Zero – nulová tolerance k astmatickým příznakům se věnuje prevenci astmatu. Připojila se k ní i Česká iniciativa pro astma (ČIPA). Projekt si klade za cíl seznámit širokou veřejnost s možnostmi prevence astmatu s důrazem na dlouhodobou a pravidelnou léčbu. Díky té je možné astmatickým příznakům předcházet a zlepšit kvalitu života pacientů. Součástí projektu Astma Zero – nulová tolerance k astmatickým příznakům jsou webové stránky www.astma-zero.cz a také FB stránka. Přinášejí důležité informace o astmatu a jeho léčbě, dechové rehabilitaci i odpovědi na nejčastější otázky. Dle TZ

www.adison.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová