Rakovina

Neopomíjejte prevenci nádorových onemocnění


Kategorie: Aktuality Rakovina 
06.říjen 2020

Pandemie koronaviru nabádá obyvatele České republiky k tomu, aby věnovali velkou pozornost preventivním opatřením vůči nákaze novým koronavirem. V záplavě těchto zpráv by se však nemělo zapomínat ani na prevenci jiných, mnohdy závažnějších onemocnění, jako jsou například nádorová. Včasný záchyt je pro úspěšnou léčbu naprosto zásadní.

Lidský organismus je plný buněk. Skládají se z nich tkáně a orgány. Tyto buňky dle potřeb těla rostou, dělí se a zanikají. Nádorové onemocnění vzniká, když se buněčné dělení vymkne z různých důvodů kontrole a v těle se začnou hromadit buňky, které nepotřebuje. Zrodit se může v jakékoli tkáni lidského těla. Jeho vývoj je však vícestupňový a než dojde k nádorovému růstu, musí se sejít mnoho vlivů najednou. Z biologického hlediska dojde v organismu k aktivaci takzvaných onkogenů, které vznikají mutací běžných genů. Aby se však buňky změnily na nádorové, musí svou činnost utlumit také další geny, které mají běžně za úkol regulovat buněčné dělení a opravovat genetické změny v organismu. Ke všem těmto změnám dochází v důsledku působení fyzikálních, chemických či biologických vlivů, jakými je například dědičnost či životní styl.

Mnohým nádorovým onemocněním a souvisejícím vážným komplikacím, které mohou vést až k úmrtí, lze předejít včasným záchytem. Toho je zpravidla možné docílit jen poctivým dodržováním prevence.

Cytologie je prevencí rozvoje karcinomu děložního čípku, jeden z nejčastějších druhů rakoviny u žen. Cytologické vyšetření má za úkol zachytit na děložním čípku prvotní dysplastické přednádorové změny neboli prekancerózy, a díky tomu zahájit včasnou léčbu a zabránit rozvoji nádoru. Vyšetření takzvaným PAP testem, jehož spolehlivost se pohybuje v rozmezí 70–80 %, provádí každý rok na preventivní prohlídce gynekolog.  Až 90% jistotu zachycení nádorových změn na děložním čípku dává speciální vyšetření takzvanou tekutou cytologií neboli LBC. Jeho cena se pohybuje okolo 500 Kč a žena si ho může vyžádat u svého gynekologa.

Rakovina prsu patří mezi nejčastější nádorová onemocnění v populaci a je velkým strašákem všech žen. Týká se převážně těch nad 45 let věku, ohrožené vznikem rakoviny prsu jsou však všechny ženy. Existuje účinná prevence v podobě mamografie. Na tu mají ženy nad 45 let zdarma nárok každé dva roky. Žádanku vystaví praktický lékař nebo gynekolog na nejbližší akreditované screeningové mamografické centrum. Mladší ženy o něj mohou požádat na vlastní náklady. Vyšetření prsu pohmatem, které je také účinným opatřením proti rozvoji rakoviny prsu, pak provádí gynekolog při každé preventivní prohlídce.

Výskyt rakoviny prostaty se v České republice za posledních dvacet let ztrojnásobil, úmrtnost naštěstí díky pokrokům v diagnostice a zodpovědnosti mužů začíná mírně klesat. Riziko komplikací spojených s rakovinou prostaty pomáhá výrazně snížit pravidelné vyšetření takzvaného PSA ze vzorku krve. Krevní test PSA zjišťuje množství bílkoviny, kterou prostata v mužském těle vytváří. Naměření její vyšší hladiny značí vysokou pravděpodobnost přítomnosti nádoru. Test by měli muži ve věku nad 50 let podstupovat alespoň každé dva roky, v delších intervalech je však doporučen již od 40. roku života. Vyšetření nabízí za poplatek praktičtí lékaři a urologové. Absolvovat ho mohou muži v jakémkoliv odběrovém pracovišti laboratoří SYNLAB, kam se není třeba objednávat a z kterých jsou výsledky známy druhý den (cena je 313 Kč včetně odběru a separace séra). Zdravotní stav je však vždy třeba konzultovat s lékařem.

Česká republika patří v posledních letech společně se Slovenskem k zemím s nejvyšším nárůstem kolorektálního karcinomu neboli rakoviny střev. Odhalit karcinom lze pomocí laboratorního testu FOB, který umí určit i stádium nemoci. Test je potřeba podstupovat pravidelně. Pacientům starším 50 let hradí vyšetření jednou ročně pojišťovna, nad 55 let pak jednou za dva roky. Test by však ve dvouletých intervalech měli podstupovat již lidé od věku 40 let. Požádat o něj lze praktického lékaře či gynekologa.

Odborné vyšetření u dermatologa by mělo být pravidelné každý rok. Rizikové změny na kůži se mohou objevit i v období mezi návštěvami lékaře. Je proto dobré věnovat kůži pozornost.

Základním předpokladem pro předcházení rozvoje nádorových i jiných onemocnění je dodržování pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře. Ten v rámci nich zpravidla probere s pacientem případné potíže a provede rodinnou anamnézu a biochemické laboratorní vyšetření krve na přítomnost takzvaných onkogenních markerů. Při většině nádorových onemocnění či přednádorových stavech se v krvi objeví nádorové identifikační znaky. Jedná se o látky, které jsou produkovány nádorovými buňkami a následně přecházejí do krve. Jestliže z tohoto vyšetření vyplyne podezření na možný výskyt nádorového onemocnění, je nutné další speciální vyšetření u odborného lékaři nebo na specializovaném pracovišti. Biochemické vyšetření nádorových markerů z krve patří mezi základní a rychlá vyšetření, která jsou převážně orientační a navazují na ně další vyšetření. V případě, že se nádorové onemocnění vyskytuje v rodině vyšetřovaného pacienta, provádí se v rámci preventivní prohlídky také test na takzvané genetické markery.

Mimo pravidelnou prevenci při přetrvávání zdravotních problémů by se návštěva lékaře neměla nikdy odkládat.

Dle TZ

www.synlab.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová