Rakovina

Onkopsychologie a spolupráce


Kategorie: Aktuality Rakovina 
18.září 2020

Onkopsychologii a psychosociální pomoc není jednoduché zařadit, ačkoliv z názvu vyplývá, že mají souvislost s onkologií, psychikou a sociální oblastí. Amelie, z.s. přináší každý rok do ČR novinky o této nové odbornosti, které se ve světě věnuje čím dál větší počet odborníků a uvádí rozvoj těchto oblastí do praxe.

 

Koncem února 2020, těsně před uzavřením hranic kvůli koronaviru, navštívila psycholožka Centra Amelie Praha Kristýna Maulenová, MSc. konferenci britské Psychoonkologické společnosti (BPOS) v Edinburghu. Se zajímavými poznatky, které si odsud přivezla seznamuje:

Hlavním rizikovým faktorem rakoviny je věk – čím vyšší věk, tím vyšší pravděpodobnost výskytu onkologického onemocnění, stejný vztah platí u demence. Není tudíž náhoda, že u nemalého množství onkologických pacientů se současně vyskytuje i demence. Tímto tématem se věnuje britská univerzita Leeds Beckett University, jejíž zjištění o této skupině pacientů, jejích unikátních potřebách i překážkách a doporučení z nich vyplývající, prezentovala výzkumná pracovnice Dr. Alys Griffiths.

Ve své prezentaci Dr. Sarah Allen popsala chování lékaře a pacienta při vzájemné interakci a zaměřila se na důvody rozdílu v komunikaci lékař – pacient při rozdílném socioekonomickém statusu pacienta s rakovinou hlavy a krku. Z přednášky i systematického přehledu autorů Verlinde a kolektivu (2012) vyplynulo, že pacienti s nižším socioekonomickým statusem jsou obecně pasivnější a s menší pravděpodobností se chtějí účastnit rozhodování a budování vztahu s lékařem. Ačkoli oceňují od lékaře chování zaměřené na pacienta (př. ověřování pacientova porozumění, poskytování podpory…atd.), nedostává se jim ho a nadto se lékaři vůči nim častěji chovají direktivněji než vůči pacientům s vyšším socioekonomickým statusem.

Autorka zároveň doporučila využívání tzv. Inventáře pacientových obav (Patient Concerns Inventory – bezplatná verze v angličtině), což může témata konzultace zaměřit přímo na nejdůležitější oblasti pro pacienta. Jde tedy o efektivní pomůcku pro pacienty i zdravotníky. Kromě výše uvedeného je více informací i o nabídce služeb a systémech péče ve Velké Británii a v anglickém jazyce dostupných na stránkách Amelie, z.s. v sekci odbornosti.

Ve své činnosti Amelie, z.s. mapuje psychosociální potřeby onkologicky nemocných, jejich naplňování a také dostupnost péče o onkologicky nemocné v oblastech psychické péče a sociálního poradenství. Tento rok je ve znamení výzkumu spánku onkologicky nemocných v ČR. Na příští rok se připravuje další ročník konference I slova léčí, která jako jediná v České republice umožňuje setkání odborníků i zainteresované veřejnosti nad psychosociálními tématy onkologie.

Na konferenci mnohokrát zazněla zkušenost, že. nemocný spíše využije psychosociálních služeb, byly-li mu doporučeny lékařem. Pracovníci Amelie, z.s. mají tuto zkušenost rovněž.  Přitom využití těchto služeb vede k vyšší kvalitě života pacienta i nižším výdajům zdravotního systému. Přáním zůstává, aby lékaři našli čas k doporučování těchto žádoucích podpůrných služeb. Dle TZ

www.amelie-zs.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová