Medicína

Ruční nebo elektrický zubní kartáček?


Kategorie: Zuby Aktuality 
06.prosinec 2019

Podle dat Světové dentální federace zdravý chrup ovlivňuje zdraví celého těla. Pravidelná péče o chrup, správná technika, frekvence a doba čištění jsou důležité pro odstraňování plaku a tím udržování zdravých zubů a dásní. Podle expertů záleží kromě správné techniky nejvíce na typu zubního kartáčku. Zubní lékaři se shodují, že elektrické kartáčky čistí zuby lépe než kartáčky manuální, používají moderní technologie a v ústní hygieně zajišťují řadu výhod. Pro volbu zda si pořídit elektrický zubní kartáček nebo zůstat u klasického manuálního je následné srovnání obou typů.

Manuální zubní kartáček má umělohmotnou rukojeť, různý design vláken a nepotřebuje žádný zdroj energie. Doposud byl používán většinou populace.  Dříve se elektrické kartáčky doporučovaly především lidem se sníženou hybností rukou, dnes je situace jiná. Elektrické typy jsou vhodné pro všechny věkové kategorie. Hodí se pro malé děti od věku 3 let, teenagery, dospělé i seniory. Důležité je však přizpůsobit zubní kartáček individuálním potřebám a požadavkům každého jedince.

Je vhodné se poradit se zubním lékařem nebo s dentální hygienistkou, jak si správně zuby čistit a jaký zubní kartáček je vhodný. Na trhu dnes existuje nespočet typů ručních kartáčků, různých velikostí, tvrdosti a způsobu střižení štětin, navíc za zanedbatelnou pořizovací cenu. Při výběru zubního kartáčku už záleží na každém, jak důkladně si bude zuby čistit. Správná technika vyžaduje zdatnost a trpělivost. Pokud bude technika čištění správná, manuální zubní kartáček zuby vyčistí také perfektně.

Nesprávnou technikou se účinnost manuálního kartáčku výrazně snižuje a hrozí riziko zářezů do odhalených krčků. Zároveň čas nutný pro dokonalé vyčištění ústní dutiny se u manuálních zubních kartáčků značně prodlužuje. Nevýhodou může být také náročnější manipulace - do mezizubních prostor se běžný kartáček dostane jen velmi obtížně. Manuální zubní kartáček je vhodné měnit maximálně jednou za čtvrt roku.  Při viditelném opotřebení nebo po nemoci, je dobré kartáček vyměnit dříve. Zuby se čistí tak dlouho až je ústní dutina dokonale čistá a zuby na dotek hladké.

Revoluci v čištění zubů způsobil před mnoha lety elektrický zubní kartáček. Dnes je stále více používán. Umožňuje efektivněji pečovat o ústní dutinu s úsporou času, a především bez nutnosti zvládat správnou techniku čištění zubů. Jeho používání zajišťuje zdravější ústní dutinu. Elektrické zubní kartáčky se mezi sebou liší rovněž typem používané technologie čištění. Na trhu jsou k dostání kartáčky s technologií sonickou a oscilační, popřípadě oscilačně-rotačně-pulzační. Některé typy elektrických zubních kartáčků se používají (např. s poslední zmíněnou technologii) již od roku 1998.

Pohyby při čištění chrupu vykonávají elektrické kartáčky sami. Kartáček s oscilačně-rotačně-pulzační technologií provede zhruba 58 tisíc pohybů během jednoho čištěn (manuálním zubním kartáčkem jen 600). Oscilačně-rotačně-pulzační kartáček pomocí pulzací plak naruší a díky oscilačně-rotačním pohybům jej z povrchu zubů dokonale odstraní. Elektrický zubní kartáček má řadu doplňkových funkcí – např. časovač, který pomůže čistit chrup minimální dobu, senzor tlaku, který ohlídá tlak na zuby a  digitální upomínky, které upozorní na výměnu kartáčkové hlavy. Pravidelným používáním elektrického zubního kartáčku dochází stejně jako u manuálního typu k opotřebení vláken. Proto je nutná pravidelná výměna kartáčkové hlavy. Doba, za kterou toto opotřebení vzniká, je velmi individuální. I zde se však doporučuje výměna jednou za 3 měsíce.

Volba zubního kartáčku záleží na každém jednotlivci. Zdravou ústní dutinu by však neměla podmiňovat cena. Dle TZ

www.kindredgroup.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová