Ateroskleróza

Ubylo případů infarktů - stoupla naděje na přežití


Kategorie: Aktuality Ateroskleróza 
29.září 2019

Pod hranici deseti tisíc klesl loni počet klientů VZP, kteří skončili v nemocnici s akutním infarktem myokardu. Ve srovnání s rokem 2010 je to pokles o více než 11 %. Snížily se i celkové náklady, které pojišťovna vydala za léčbu. Pro pacienty nejpříznivější sdělení spočívá v tom, že významně stoupla šance na přežití – jestliže v roce 2010 zemřelo 78 z tisíce hospitalizovaných, loni už jich bylo na každou tisícovku o 23 méně. Vzhledem k celkovému počtu nemocných to znamená za rok zhruba 220 životů.

Údaje o nákladech, počtech pacientů a vyšší úspěšnosti léčby infarktů zveřejňuje VZP při příležitosti nedělního Světového dne srdce.
Pokles počtu klientů VZP, kteří se s akutním infarktem myokardu léčili, je dán do značné míry poklesem počtu pojištěnců největší zdravotní pojišťovny. Výrazné snížení úmrtnosti pak jde na vrub stále se zlepšujícím metodám léčby a nástupu moderních technologií. VZP se přitom daří udržovat na zhruba stejné úrovni i průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta.

Onemocnění srdce, mezi které akutní infarkt myokardu patří, se řadí mezi takzvané civilizační choroby. Infarkt postihuje častěji muže než ženy a riziko stoupá s věkem. Za částečnou prevenci lze považovat zejména zdravý životní styl s vyváženou stravou, dostatkem pohybu a vyvarováním se zlozvyků, jako je kouření či nadměrné pití alkoholu. Všeobecná zdravotní pojišťovna si toho je vědoma a svým klientům proto nabízí příspěvky na pohybové aktivity (jak pro děti, takpro dospělé) a na odvykání kouření. Dle TZ


www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová