Ateroskleróza

Světový den srdce – 29. září


Kategorie: Aktuality Ateroskleróza 
29.září 2019

V neděli 29. září 2019 mohou lidé na celém světě oslavit „Světový den srdce“. Jedná se o akci poprvé konanou v roce 2000 a organizovanou každoročně Světovou federací srdce a Světovou zdravotnickou organizací. Poselstvím Světového dne srdce je ukázat, že srdečním chorobám lze předejít. Tento rok je hlavní myšlenkou slíbit si, že budeme žít zdravěji. Čísla týkající se onemocnění srdce jsou totiž stále alarmující! Podle zjištění Světové federace srdce jsou onemocnění srdce a mrtvice hlavními příčinami úmrtí na celém světě. Každoročně zabíjí více než 17 milionů lidí, což je větší množství úmrtí než na nádorová onemocnění, HIV, AIDS a malárii dohromady.

Rizikových faktorů spojovaných se srdečními onemocněními či mozkovou mrtvicí je řada.  Neovlivnitelné jsou věk, genetické faktory, mužské pohlaví, rodinná anamnéza a ovlivnitelné – zdravá strava, tj. dostatek zeleniny, ovoce, ryb, ořechů a luštěnin, umírněně solit. Důležitý je pohyb a redukce nadváhy, kterou je možné ovlivnit i snížení krevního tlaku, přestat s kouřením. Pohyb též pomáhá k zvládání stresu. Některé ovlivnitelné faktory lze přímo měřit a sledovat pomocí biochemických vyšetření.

Důležité je vyšetření tzv. lipidového profilu (celkový cholesterol, LDL cholesterol (tzv. špatný), HDL cholesterol (dobrý), trialglyceridy). Z naměřených hodnot lipidů se vypočítávají i další ukazatele kardiovaskulárního rizika, z nichž jako nejdůležitější se ukazuje tzv. non – HDL cholesterol.

Existují ale i další faktory, které spolu s lipidovými látkami vedou k ateroskleróze cév a ztrátě pružnosti cévní stěny, které prokazatelně souvisí s rizikem onemocnění cév a srdce. Vhodné je zejména vyšetření hladin krevního cukru, které může signalizovat případné onemocnění cukrovkou (diabetes). Lze doplnit vyšetření glykovaného hemoglobinu (HbA1c), které ukazuje, jak organismus zvládá regulaci hladiny glukózy v uplynulých cca 2 měsících. Patří sem také vyšetření hladin homocysteinu – jehož zvýšená hladina je nezávislým rizikovým faktorem aterosklerózy.

Je důležité vědět, že pokud se více těchto rizikových faktorů vyskytuje společně, nebezpečí výrazně vzrůstá. 

Vyšetření rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění se provádí dnes v laboratořích nejen na žádost lékaře, ale i na žádost pacienta za přímou úhradu ve formě specializovaného balíčku vyšetření.  Lidé si nutnost prevence a péče o zdraví uvědomují

Odběr se provádí nalačno ze žilní krve, většinou se provádí ráno. Pacient by neměl odpoledne a večer před odběrem jíst tučná jídla, večeře by měla být přibližně 10-12 hodin před odběrem. Ráno před odběrem pak nesnídat, nekouřit, je dobré vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje.

Pro představu, - laboratorní vyšetření na žádost pacienta v laboratořích jsou dnes cenově dostupná, lze obecně uvést, že u uváděného vyšetření lipidového profilu činí cena vyšetření včetně odběru krve v laboratořích průměrně asi 240 Kč. Výsledky laboratorního vyšetření i s vyhodnocením jsou v současné době dostupné do druhého dne po odběru, pacienti si je mohou vyzvednout v místě odběru, získat je doporučenou poštou či zabezpečenou cestou elektronicky.  Dle TZ

www.euc.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová