Těhotenství

Plodnost člověka je časově vymezená


Kategorie: Těhotenství Aktuality 
27.září 2019

Lidé nemají dostatečné znalosti o své vlastní plodnosti, jsou ovlivněni dezinformacemi na internetu. Téměř polovina populace si myslí, že bude schopna bez problémů počít dítě mnohem později, než jaká je realita. V jejich omylu je podporují i příběhy některých celebrit, které si děti pořizují ve vyšším věku, většinou s pomocí metod umělého oplodnění anebo s využitím možnosti darovaných vajíček.

Vyplývá to z desítek studií, které lékaři provedli jak v Evropě, tak v Asii a Americe. Stejné zkušenosti mají i čeští specialisté na umělé oplodnění. „Přirozená plodnost ženy se velmi přeceňuje, což vede k tomu, že se neustále zvyšuje věk žen a párů obecně, které k nám chodí. Sebelepší technika umělého oplodnění však neumí překonat věk,“ upozorňuje MUDr. Tomáš Bagócsi z reprodukční kliniky Reprofit. Podle čerstvých údajů českých reprodukčních klinik se věk těch, kteří navštěvují specialisty na umělé oplodnění, neustále zvyšuje. Meziročně se zvedl z 36,3 let na 37,2 let. Roste i věk prvorodiček, ten nyní přesahuje 30 let.

Dle odborníků  je biologicky optimální, pokud žena otěhotní do 25. roku života. Ve věku 30–35 let v době ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem jen mezi 12 a 17 % žen. Problémy s početím má obecně 1 ze 6 párů. Plodnost po 35. roce věku ženy prudce klesá.

Tato skutečnost však lidem není většinou známa. Založení rodiny se odkládá. Potíže s otěhotněním se netýkají pouze Čechů. Z desítek odborných studií provedených po celém světě vyplývá, že podobným „optimismem“, co se plodnosti týče, trpí stejně tak Američané i Japonci. O něco málo realističtěji o své plodnosti uvažují ženy, představy mužů jsou mnohem zkreslenější – přitom právě oni často hrají hlavní roli v rozhodování kdy rodinu založit.

V jednom z průzkumů odpovědělo na otázku, ve které věkové kategorii klesá plodnost ženy, zcela špatně 36 % skandinávských žen a 45 % mužů, v Americe zodpovědělo podobný dotaz špatně dokonce 31 % amerických žen a 52 % mužů. Zatímco správná odpověď na tuto otázku zní, že plodnost rapidně klesá mezi 35. a 39. rokem, na americkém kontinentu odpovídali, že podle nich je to mezi 45. a 60. rokem. Přitom v tomto věku už jsou ženy prakticky neplodné.

Stejně tak podle MUDr. Bagócsiho i  lékaři podléhají optimismu v tom, jak mohou bezdětným párům pomoci metody IVF – umělého oplodnění. Do 35 let je jedna léčba asistované reprodukce – IVF – schopna pomoci k dítěti 30–40 % žen, ve věku kolem 42 let je to pouze do 10 % žen. Téměř polovina párů si však myslí, že šance je o desítky procent vyšší. Svou roli v dezinformacích hrají mimo jiné příběhy slavných žen, které s dítětem počkaly do vyššího věku. Ženy vidí v časopisech hvězdy jako Halle Berry, která měla dítě ve 47 letech, Rachel Weisz ve 48 nebo Janet Jackson v 50, a mají tak stále pocit, že je čas.

Nejčastější důvody, které lidé po celém světě uvádějí jako příčinu odkladu rodiny, jsou: kariéra, potíže s nalezením správného partnera a obavy z toho, zda si dítě mohou finančně dovolit.

Podle lékařů kliniky Reprofit by se ženy o realitě, co se plodnosti týče, měli dozvídat především od svých gynekologů nebo od praktických lékařů. Zdravotní pojišťovny hradí IVF ženám do 38 let + 364 dní a maximálně 4 výkony asistované reprodukce v životě ženy.

Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová