Aktuality

BI dala žádost ke schválení nintedanibu pro léčbu sklerodermie


Kategorie: Aktuality 
02.duben 2019

Společnost Boehringer Ingelheim podala v březnu 2019 žádost u FDA a EMA o schválení nintedanibu k léčbě systémové sklerodermie s přidruženým intersticiálním plicním onemocněním (SSc-ILD: systemic sclerosis associated interstitial lung disease). Nintedanib byl již schválen ve více než 70 zemích jako antifibrotikum k léčbě pacientů s idiopatickou plicní fibrózou (IPF).

Systémová sklerodermie je vzácné onemocnění charakterizované zbytněním a zjizvením pojivové tkáně různých tělesných orgánů. Onemocnění může vést ke zjizvení kůže, tkáně plic (intersticiální plicní onemocnění), srdce a ledvin, které je vysilující a může ohrožovat život pacienta. Přibližně  u 25 % pacientů  dochází do tří let od diagnózy k významnému plicnímu postižení. Plicní onemocnění je hlavní příčinou úmrtí pacientů se systémovou sklerodermií.

Podání žádosti je výrazem trvalého závazku společnosti Boehringer Ingelheim zlepšovat život pacientů s plicní fibrózou, zejména těch, kteří jsou postiženi vzácnými onemocněními s potřebou inovativní léčby.

Výsledky klinického výzkumu nintedanibu v léčbě  SSc-ILD budou představeny odborníkům na konferenci American Thoracic Society 17. až 22. května 2019. Nintedanib byl již schválen ve více než 70 zemích jako přípravek k léčbě pacientů s idiopatickou plicní fibrózou (IPF) – chronickým a v konečné fázi smrtelným onemocněním charakterizovaným zhoršením plicních funkcí.

Systémová sklerodermie se vyskytuje odhadem u více než 2,5 milionu lidí na celém světě. Postihuje pojivové tkáně, příznaky se proto mohou vyskytnout v libovolném tělesném orgánu včetně kůže, svalů, krevních cév a interních orgánů. Systémová sklerodermie se proto obtížně diagnostikuje. Onemocnění postihuje čtyřikrát více žen než mužů a v typickém případě nastupuje v mladém věku od 25 do 55 let. 

Další informace o společnosti Boehringer Ingelheim jsou k dispozici na adrese www.boehringer-ingelheim.com nebo ve výroční zprávě na adrese http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

Dle TZ

 

Autor: MUDr. Olga Wildová