Rakovina

Nechte se včas vyšetřit!


Kategorie: Rakovina Aktuality 
01.duben 2019
Březen je celosvětově měsícem povědomí o rakovině tlustého střeva a konečníku, tedy onemocnění, které se také nazývá kolorektální karcinom. Každou minutu zabije na tomto světě rakovina tlustého střeva jednoho člověka. Češi v celosvětovém žebříčku výskytu tohoto onemocnění bohužel zaujímají alarmující šesté místo. Každoročně je v České republice diagnostikováno nově kolem 8 000 nemocných a téměř 4000 pacientů ročně na toto onemocnění zemře

Screeningová preventivní vyšetření jsou nejlepší obranou proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Dokáží totiž odhalit i nádor v počínajícím stádiu, jehož léčba je podstatně úspěšnější a jednodušší než u nádorů pokročilých. Nebojte se požádat svého lékaře o preventivní kolonoskopii, vyšetření vám může zachránit život. Tak jako u řady jiných onemocnění, také u kolorektálního karcinomu existují různé rizikové faktory, které můžeme rozdělit na ovlivnitelné a neovlivnitelné. K neovlivnitelným faktorům patří věk nad 50 let, chronická onemocnění střev jako jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, vliv dědičnosti a také mužské pohlaví. 

Některé rizikové faktory ale ovlivnit můžeme. Patří k nim obezita, nepravidelné vyprazdňování a zácpa, nevhodné stravovací návyky spojované často s „českou kuchyní“ i civilizačními neřestmi – kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu.

Konzumujte méně hovězího i vepřového masa a masných výrobků, hlavně uzenin. Do jídelníčku zařaďte vlákninu. Ta je obsažena v celozrnných obilovinách, zelenině a ovoci. Pijte dostatek vody, obyčejná neslazená a nesycená voda je nejlepší. Sladké nápoje a alkohol mohou podporovat vznik obezity. Několik šálků kvalitní černé kávy muže být ku prospěchu.  Zařaďte do jídelníčku pravidelné bezmasé dny, kdy na talíři zkombinujete hrst obilovin, hrst luštěnin a větší porci zeleniny.

Fyzická aktivita se doporučuje snad ve všech odvětvích medicíny. Nelze tím nic zkazit a můžeme tak přispět k lepší pohyblivosti střev. Při rekreačním sportu je přidanou hodnotou pobyt venku na čerstvém vzduchu a vliv na náladou prostřednictvím zvýšení produkce endorfinů.  Najděte ve svém každodenním stereotypu možnost zvolit jako způsob dopravy chůzi či jízdu na kole místo auta či autobusu. Výtah či eskalátor používejte cestou dolů, nahoru je lepší jít po schodech. Zkrátka, není třeba přímo sportovat, ale nenechte si ujít žádnou příležitost k pohybu.

Péče o pravidelnou stolici je v prevenci rakoviny konečníku zvlášť důležitá. Usilujte o pravidelné vyprazdňováni a sledujte, jaký má stolice vzhled a konzistenci. Jít „na velkou" jednou až dvakrát denně je obvyklé. Prostým pohledem můžeme odhalit nemoc velmi brzy.  Před spláchnutím se otočte a podívejte se do mísy.

Vzniku obezity můžete zabránit snížením nadměrného příjmu potravy, pečlivou volbou jídelníčku a zvýšením fyzické aktivity.  Prevencí zácpy je strava obsahující dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce, zelenina), dostatečný přísun tekutin a také pravidelný pohyb. Pohyb nebo rekreační sport pomáhají regulovat i tělesnou hmotnost a přispívají k lepší pohyblivosti střev (střevní peristaltice).  Při skladbě jídelníčku dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými, bílému masu a rybám před červeným masem. V úpravách pokrmů volte raději dušení a vaření před pečením, smažením, grilováním a uzením. Nejen kvůli riziku vzniku nádoru je vhodné nekouřit a nepít nadměrně alkohol. 

Screening znamená cílené vyhledávání onemocnění. Aby bylo onemocnění zachyceno, pokud možno v nejčasnějším stadiu, je třeba chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři. Je prokázáno, že 80 % případů rakoviny tlustého střeva a konečníku se objeví po 50. roce věku. Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku je založen na pravidelných testech okultního krvácení do stolice nebo na screeningové kolonoskopii.

Vyšetření per rectum je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře po 40. roce věku. Rektoskopie je vyšetření části tlustého střeva – konečníku. CT kolonografie jejíž součástí je virtuální kolonoskopie je alternativou při nemožnosti provést klasickou kolonoskopii, nebo při obavách pacienta z výkonu. Kapslová endoskopie je nově vznikající metoda, kterou provádějí prozatím jen vybraná pracoviště v rámci klinického testování. Irrigografie je další možnost vyšetření tlustého střeva, pokud je optická kolonoskopie neproveditelná. Jedná se o rentgenové zobrazení střeva za pomocí kontrastní látky. Dle TZ.

www.guideline.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová