Rakovina

Imunoonkologický lék na nemalobuněčný karcinom plic


Kategorie: Aktuality Rakovina 
30.leden 2019

Vybraní čeští pacienti s metastatickou formou rakoviny plic dostanou imunoterapeutický lék už v první linii – poprvé v české historii. Nemusí tak jako doposud před nasazením imunoterapie podstupovat chemoterapii, po jejímž selhání se řada pacientů k následné imunoonkologické léčbě již nedostane. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil léčivý přípravek Keytruda (pembrolizumab) do první linie léčby u nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC), hrazen z veřejného zdravotního pojištění bude od března 2019.

Imunoterapie je jedním z největších objevů v onkologii. „Imunoonkologická léčba dokáže prodloužit život člověka o celé roky, navíc ve velmi dobré kvalitě. Díky příznivému bezpečnostnímu profilu ji pacienti dobře tolerují, což umožňuje dlouhodobější podávání,“ popisuje předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D.

 „U indikovaných pacientů je imunoterapie nejefektivnější, pokud se nasadí co nejdříve po stanovení diagnózy, tedy v první linii. Doposud však mohli pacienti imunoonkologickou léčbu dostat až po selhání chemoterapie. Nyní ale SÚKL poprvé schválil léčbu karcinomu plic imunoonkologickým lékem už pro první linii, a my ji tak můžeme indikovaným pacientům poskytnout v čase, kdy z ní budou nejvíce profitovat,“ říká předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA, a doplňuje: „Vnímáme to jako velký průlom na poli pneumoonkologie, který je výsledkem pozitivního jednání mezi držiteli rozhodnutí, plátci zdravotní péče a Státním ústavem pro kontrolu léčiv za podpory odborných společností a který přinese pacientům to, co potřebují.“

Pembrolizumab je humanizovaná monoklonální protilátka patřící mezi tzv. checkpoint inhibitory. Navázáním se na protein PD‑1 blokuje jeho interakci s ligandy PD‑L1 a PD‑L2, a tím zabraňuje potlačení imunitní reakce organismu proti nádoru. Pembrolizumab dle klinických studií prodlužuje přežití pacientů s NSCLC o 15,8 měsíců (medián).

Na rakovinu plic zemře ročně v České republice 5 400 lidí. Patří jí tak smutné prvenství mezi všemi nádory vůbec – přichází se na ni totiž v drtivé většině případů pozdě, ve stadiích, kdy ji nelze vyléčit. Přibližně 85 % těch, kteří přijdou k lékaři, již nebojuje o plné vyléčení, ale o prodloužení života.

Pembrolizumab má schválenou indikaci a úhradu ze zdravotního pojištění také pro léčbu maligního melanomu. U dalších nádorů, např. u uroteliálního karcinomu či skvamózních nádorů hlavy a krku, je schválen pro použití v ČR, u mnoha dalších onkologických diagnóz je ve fázi klinického výzkumu.

Dle TZ z brífingu v rámci PragueOnko.

 

                                                                  

Autor: MUDr. Olga Wildová