Aktuality

Kritické stavy v porodnictví 2018


Kategorie: Aktuality 
27.prosinec 2018

Tradiční konference o novinkách v porodnictví a v perinatologii z mnoha multidisciplinárních pohledů i konkretních kazuistických řešení a poučení se konají v Praze s celostátní i mezinárodní – slovenskou účastí každým druhým rokem. Účast je stále početnější. Letos se počet účastníků rozmnožil na 500. Kapacitu hlavního velkého sálu v Nové budově Národního muzea v Praze bylo nutno rozšířit o virtuální přenos do dalších prostor.

Akce byla věnována vzpomínce a památce na zakladatele moderní české perinatologie prof. MUDr. Zdeňka Štemberu, DrSc., (23.6.1920 – 20.6.2018). Nejen že současnou perinatologii v Československu a poté v České republice založil, ale dokázal ji celý aktivní a činorodý život provázet s novinkami; reprezentoval ji i na mezinárodním poli a také ji vyučoval celé generace odborníků. I v současné době má naše perinatologie světově plně srovnatelné výsledky a výbornou odbornou pověst.

Program se  rozdělil do didaktických sekcí o novinkách. Statistické údaje o mateřské (Dolenská) i perinatální mortalitě (Velebil), zahájily program.

Dále následovala témata:

- předčasný porod a jeho predikce, rozhodování o optimálním postupu v hraničních a komplikovaných stavech; nově plánované studie predikce - PRAGUE QuiPP Study (Pařízek), infekce v těhotenství (Švihovec) a ATB léčba (Adámková);

- sepse, její varovné známky, neodkladné postupy a zásady správné antibiotické léčby, včetně komplexní terapie vzniklé celkové dyshomeostázy (Bláha);

- náhlé stavy ohrožující život těhotných – embolie plodovou vodou (Zemanová, Pařízek), nitrolební krvácení   (Richtárová, Koucký), hemolyticko-uremický syndrom (Seidlová et al.), koma (Tvarožek et al.), ITP – imunitní trombocytopenická purpura  (Binder et al.)

- periportální  život ohrožující porodnické krvácení s novými doporučenými postupy (Pařízek);

- doprovodná i vrozená onemocnění, neodkladná resuscitace v porodnictví a její různorodost (Drábková), novinky v resuscitaci novorozence (Liška);

Samostatně byla uvedena problematika plodu jako pacienta, interní choroby v těhotenství, nové kritické stavy při změně profilu dnešních těhotných žen (Kořínek, Chmelová, Krejčí).

Dotkla se i domácích porodů i pohledu zdravotnické záchranné služby k jejich problematickým případům (Vávra), nesprávného náhledu laické veřejnosti na tzv. porodní domy – odlišné od pojetí ve zdravotnicky vyspělém zahraničí (Kantor).

Webové stránky umožňují volně získat cílené odborné informace a zaznamenávat i novinky z pohledu lékařů, porodních asistentek; mohou zodpovídat odborné dotazy. Zájem vzbudil zejména PRAGUE QuiPP program, využití TEG a ROTEM při akutních ztrátách krve při koagulopatiích, spánková apnoe těhotných jako poměrně nový fenomén, informace o nové farmakoterapii včetně imunologické, různé indikace, růstová restrikce plodu – FGR  v novém pohledu (Žižka).

Volně přístupné a stále doplňované webové stránky:

www.porodnice.cz , www.predcasnyporod.eu , www.sos.porodnice.com ,

www.embolieplodovouvodou.cz , www.edu-perinatologie.cz

 

Dle doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová