Aktuality

Sváteční hodování oslabuje imunitu!


Kategorie: Aktuality 
21.prosinec 2018

Velká část buněk našeho imunitního systému sídlí ve střevech. Obranyschopnost organismu je tak ovlivňována i naším jídelníčkem a stravovacími návyky. Pokud se tedy chceme vyhnout nemocem, je důležité i během Vánoc myslet na správné zažívání.

Vánoční čas je tradičně spojován s rodinnou pohodou, ale především s hojností jídla. Důsledkem neustálého pojídání cukroví a dopřávání si vydatných obědů a večeří pak bývá nejen nadýmání, pálení žáhy, průjem, zácpa, či dokonce žlučníkový záchvat, ale rovněž oslabená imunita. Ve  střevech sídlí téměř 80 procent všech buněk imunitního systému. Zároveň zde panuje velmi specifické prostředí, které je tvořeno koloniemi různých prospěšných bakterií, takzvaných probiotik. Je-li prostředí v našich střevech narušeno, může se dostavit řada zažívacích potíží, ale významně je ovlivněna především imunitní činnost. Bakteriím ve střevech (střevní mikroflóře), škodí více činitelů, např. antibiotika, dlouhodobý stres a nevhodná strava (velké množství, nezvyklé pokrmy, tučná jídla, přemíra sladkostí i alkoholu!)

Aby střeva a hlavně imunitní systém dobře fungovaly, je nutné o ně pečovat. Začít lze již u stravovacích návyků. Zažívání se velmi ulehčí, pokud se veškerá strava řádně rozmělní v ústech žvýkáním a kousáním a rovněž pomalým jídlem. Pokud se jí rychle, spíše se člověk přejí. Uvádí se, že než mozek přijme ze žaludku signál o tom, že je organismus nasycen, trvá to celých 20 minut. Pokud celá porce na talíři je snědena do 10 minut, pravděpodobně se včas nedostaví pocit nasycení! Následuje přidání porce jídla. Později se ale dostaví těžký žaludek a únava způsobená zbytečným zatížením organismu.

Během zhruba dvou týdnů v období vánočních svátků a oslav nového roku se poměrně výrazně změní jídelníček – je více sladkého a tučného jídla, většinou v hojných porcích. Přejídáním se zatěžuje organismus, tvoří se i větší množství kyselin. Při trávení v těle vznikají kyseliny, které jsou následně neutralizovány souhrou procesů v žaludku, střevech, játrech, žlučníku a ledvinách. Potraviny jako maso, sýry, cukr a výrobky z bílé mouky – tedy ty, které v době Vánoc jsou konzumovány ve zvýšené míře – kyselost v žaludku zvyšují, takže zažívací orgány musejí pro neutralizaci vnitřního prostředí více pracovat, čímž se oslabuje imunitní systém. Tento nápor na trávicí soustavu lze částečně kompenzovat zvýšeným příjmem zásaditých potravin - ovoce, zeleniny, sóji, ořechů, semen, některých bylinek a dalších.  Správné fungování imunitního systému lze také podpořit kvalitními doplňky stravy.

Trávení napomáhají potraviny bohaté na vlákninu, které podporují peristaltiku střev a váží na sebe nežádoucí látky přijaté z potravy i toxické látky vzniklé během procesu trávení. S vlákninou však je nutno přijímat i zvýšené množství tekutin. Tekutiny zajistí, aby vláknina ve střevech nabobtnala, což je pro její správné působení důležité, aby nehrozila zácpa. Kromě vlákniny je dobré tělu dopřát i dostatek potravin obsahujících probiotika. Kolonie střevních bakterií se tak mohou snáze regenerovat a rozrůst do potřebného počtu.  Probiotika jsou v jogurtech, kefíru, acidofilním mléku, podmáslí či různých fermentovaných potravinách, jako je třeba kysané zelí, korejské zelí kimchi nebo kvašené okurky.

Mimo správnou činnost střev je nutné posilovat imunitní systém jako celek. I v tomto období by mělo být dostatek času nejen na kvalitní odpočinek a dostatečný spánek, ale také na aktivity na čerstvém vzduchu. Výborná je svižná procházka, dle možnosti běžkování. Vhodné je také plavání v krytých bazénech. Dle TZ.

www.vegall.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová