Aktuality

VFN v Praze očima pacientů, lékařů a zdravotníků


Kategorie: Aktuality 
13.prosinec 2018

Pohledem osobních zpovědí, obav, odhodlání a velké statečnosti, také odvahou se svěřit, podělit se o životní zkoušku, boj s nepřízní osudu a nabídnout naději a vlastní zkušenost ostatním. Startuje jedinečný projekt: Nemocnice příběhů.

Unikátní projekt Nemocnice příběhů vznikl s myšlenkou ukázat jedno z největších zdravotnických­ zařízení v České republice originálním úhlem pohledu. Prostřednictvím osobních zážitků pacientů, lékařů a zdravotních sester. Všech, komu se na kratší či delší čas život propojil s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze.

Nemocnice je místem, kde se každodenně protínají tisíce osudů. Stačí počítat: ročně projdou VFN skoro 2 miliony pacientů a jejich blízkých, kolem 60 tisíc z nich zde stráví alespoň několik dní při hospitalizaci, někteří prodělají závažné zdravotní komplikace, ope­race, náročnou léčbu. A všechny spojuje totéž: naději a pomoc našli právě tady, ve Všeo­becné fakultní nemocnici v Praze. Své zážitky a zkušenosti chtějí předat dál. Těm, které léčba čeká, mají obavy o své blízké či řeší podobné starosti.

Projekt zahajuje stálá výstava prvních 33 otevřených zpovědí. Stálá expozice 33 příběhů pacientů a lékařů v budově Fakultní polikliniky VFN na Karlově náměstí tento projekt odstartovala. Zároveň byl spuštěn portál www.nemocnicepribehu.cz, kde jsou pravdivé příběhy. A budou přibývat další a další. Veřejnost se seznámí s možnostmi i  léčebnými dovednostmi jednotlivých odborných pracovišť.

A také dodají naději ostatním, kteří se chystají na zákrok, vyšetření či hospitalizaci nebo mají nemocného mezi blízkými. Příběhy v tištěné formě budou postupně pokrývat stěny chodeb jednotlivých pracovišť nemocnice, aby si je mohli číst pacienti a další návštěvníci VFN. Projekt chce ukázat, že má vždycky smysl bojovat a neztrácet naději. Medicína postupuje stále kupředu a i ty nejzávažnější diagnózy mohou mít svá šťastná řešení. Projekt Nemocnice příběhů je na samém začátku a bude dále pokračovat.  Dle TZ.

www.nemocnicepribehu.cz

www.vfn.cz

www.amic.cz

.

Autor: MUDr. Olga Wildová