Byliny Ájurvédské medicíny

Arjuna – srdeční podpora


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
29.listopad 2018

Srdce je mocný a neúnavný sval a je stejně důležitý jako mozek.  Vážíme si ho a oceňujeme nejen pro jeho fyzickou funkci. Metafory -  srdečně děkuji, spadl mi kámen ze srdce, to je od srdce, mám z toho těžké srdce - ukazují, že také naše kultura spojuje srdce s psychickým, emocionálním a dokonce i duchovním významem. Srdce je také považováno za „chrám“ lásky. V dnešním civilizačním náporu, špatném stravování, neustálém časovém stresu srdce však vyžaduje větší péči, aby se udrželo v kondici. Ajurvéda učí, že zdraví srdce závisí na řadě postupů, které vyvažují mysl, tělo a ducha. Bylinní spojenci pomáhají a jedním z významných pomocníků je právě např.  Arjuna (Terminalia arjuna).

Doslovný význam sanskrtského termínu "arjuna" znamená "jasný", "bílý" nebo "zářící". Kůra Arjuna je zářivě jasná a až reflexní. Stále zelený listnatý majestátný strom (může dosahovat výšky až 100 metrů) je po celé generace ceněn pro léčebné vlastnosti dřeva. Stromy rostou ve vlhkých, bažinatých, sub-himálajských oblastech Indie a Srí Lanky, mají bílé nebo žluté květy uprostřed listů ve tvaru kužele. Hustá bílá až růžovo šedá kůra stromu Arjuna jednou za rok přirozeně opadává a je sklizena.  

Arjuna je jednou z klíčových ájurvédských rostlin působící na všechny srdeční nevyváženosti a neduhy. Posiluje a tonizuje oběhový systém, regeneruje měkké tkáně a podporuje správnou funkci srdečního svalu. Udržuje zdravou hladinu cholesterolu, hodnoty krevního tlaku a správnou srážlivost krve. Na emocionální úrovni je arjuna tradičně používána pro podporu emoční rovnováhy při starostech, smutku a při stesku. Říká se, že Arjuna dodává odvahu, posiluje vůli a srdeční činnost (energizuje srdeční čakru). Po tisíce let je přední ajurvédskou omlazovací rostlinou. Její použití inspirovalo vědecké týmy k potvrzení její historické hodnoty.

Kromě vlastností, které posilují srdce, má arjuna uklidňující vliv a pomáhá tak harmonizovat metabolismus (dóši pitta a kapha  i aktivovat dóšu vata). Ájurvédští lékaři doporučují arjunu při trávicích obtížích a pro zlepšení funkce žlučníku a jater. Je vhodná ke zklidnění podrážděné kůže, je rovněž používána k podpoře zdravé hustoty kostí. Výčtem působení na organismus je arjuna velmi uctívanou rostlinou.

Arjuna se tradičně užívá v práškové formě nebo v kapslích, ale může být také použita k vytvoření (medikovaného ghí), medikovaného oleje, přidána do vody s medem pro výrobu čaje nebo v kombinaci s mlékem.

Navzdory téměř zázračnému působení arjuny doporučujeme konzultovat při zdravotních obtížích její  použití s lékařem nebo ájurvédským konzultantem. (Týká se těhotných nebo kojících žen a při užívání již ordinovaných léků.)

www.aimil.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová