Byliny Ájurvédské medicíny

Co je Guduchi - Chebule srdčitá?


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
30.listopad 2018

Guduchi je česky Chebule srdčitá a latinsky: Tinospora cordifolia, také známá jako amrit. Je jednou z nejcennějších bylin v přírodní árjurvédské lékárně. Podle mýtu, starými bohy byl vytvořen ambrosiální nektar, který poskytoval nesmrtelnost každému, kdo ho pil. Nektar byl pojmenován amrit, což je sanskrtské slovo, které znamená "nezničitelný nebo nesmrtelný".

 Chebule srdčitá - ájurvédsky:  Guduuchi, Amritaa, Amritaka, Amritalataa, Amritavalli, Chhinnaa, Mahuparni, Vatsaadani, Tantrikaa, Kundalini, Guduuchi Sattva. Je hořká, sladká, svíravá, silně zahřívající, lehká, lepkavá a olejnatá bylina se střídavými listy, žlutavými květy a dužnatým kořenovým systémem. Roste převážně na mangovnících. Stonek je pokrytý průhlednou vrstvou, kterou jde oloupat. Listy mají tvar srdce, květy jsou malé a žluté, rostou v trsech. Plody mají tvar fazole, po dozrání jsou červené. Kvete ve studeném a středně studeném počasí. Vyskytuje se prakticky v celé jižní Asii a Indii. V českém herbáři je z roku 1899: Chebule (Colomba) má kořen větevnatý, šťavnatý, těžký, 3–4 cm tlustý, žlutý, má chuť hořkou a s úspěchem se používá proti průjmu a úplavici, chválí se její účinek proti slabosti zažívacího ústrojí. Hlavní části rostliny jsou kořen a nať (Radix et Herba tinosporae syn. Radix et Herba tinospori cordifolii).

Přestože moderní věda nedokázala potvrdit její nesmrtelné vlastnosti, množství studií potvrdilo roli guduchi jako činitele, který zvyšuje odolnost těla vůči stresu, úzkosti a nemoci. (Wikipedia: Termín adaptogen je pojem, který označuje rostlinný produkt zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím, jako je zranění, úzkost nebo tělesná únava.)

Výzkumy prokázaly, že chebule srdčitá je užitečná k posílení funkce ledvin, jater a imunitního systému. Působí jako nedráždivé diuretikum a zvyšuje vylučování kyseliny močové, čímž je užitečná pro lidí trpící dnou a dnovou artritidou. Vzhledem k tomu, že Tinospora cordifolia podporuje vylučování zplodin látkové přeměny a disponuje protizánětlivými vlastnostmi, je užitečná k léčbě osteoartritidy i revmatoidní artritidy. Revmatoidní artritida přitom není jen onemocněním zánětlivým, ale má též autoimunitní charakter. Využívá se též pro zmírnění vedlejších účinků chemoterapie, pro snižování hladiny cukru v krvi a pro prevenci nachlazení a chřipky.

Guduchi se obvykle používá v kapslové formě samostatně nebo jako součást některé z ájurvédských směsí Aimil Power of Ayurveda. Může být podávána krátkodobě i trvale, např. při cukrovce nebo prediabetu. Guduchi může být také kombinována s dalšími bylinami (shatavari –šatavari, asashwagandha – ašvaganda) jako obecné zdravotní tonikum, rovněž se šťávou z aloe vera nebo směsí triphala (trifala) pro účely detoxikace.

www.aimil.eu

 

Autor: MUDr. Olga Wildová