Byliny Ájurvédské medicíny

Triphala - detoxikační a regenerační rostlinná směs


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
24.listopad 2018
Mikrobiologie je oficiálně známá pouze 350 let, ale mj. upozorňuje, že gastrointestinální trakt ovlivňuje činnost celého těla;  nemoce, ekzémy, vyrážky atd.  Filozofie  ájurvédy o pravidlech týkajících se konzumace jídla dle konstituce člověka, ve správném čase a dle správných pravidel, je zcela totožná. V podstatě přesně co ajurvéda tvrdí „jste to, co trávíte.“ Péče o trávicí systém by měla být proto pro každého prvotním a klíčovým prvkem.

Ájurvéda zná 3 základní energie neboli funkční principy (dóši), které se nacházejí v lidském těle i ve všech ostatních strukturách. V češtině pro tyto tři principy neexistují vhodné ekvivalenty, takže se pro ně používají původní sanskrtské názvy – váta, pitta a kapha.

(Energie je potřebná k tomu, aby se tekutiny a živiny dostaly k buňkám a aby naše tělo fungovalo. Energie je potřebná též pro zpracování potravy, pro udržování buněčné struktury atd. Váta je energií pohybu, pitta je energií zažívání a kapha “se stará” o “promazání” a strukturu těla. Všichni lidé mají vátu, pittu i kaphu, ale jedna z nich je vždy dominantní, druhá je zastoupena méně a třetí z nich má vliv nejmenší. Wikipedie).

Také podle ájurvédy je příčinou nemoci špatná činnost na buněčné úrovni díky nadmíře či nedostatku „váty, pitty nebo kaphy“ (tedy nerovnováze mezi nimi) a/nebo díky přítomnosti toxinů v těle. Dle ájurvédy tělo, mysl i duch spolu neoddělitelně spolupracují a snaží se udržovat rovnovážný stav. Jsou vnímány jako rozdílné aspekty jedné bytosti. Pokud se objeví uvedené potíže, je doporučena Triphala – rostlinná a regenerační směs - doslova znamená "trojí ovoce". Jedná se o tradiční ajurvédskou bylinnou kombinaci tří druhů plodů: Amalaki, Bibhitaki a Haritaki . Je to nejoblíbenější ajurvédská směs s množstvím zdravotních výhod pro všechny tři funkční principy (dóši).

 Amalaki Emblika lékařská (Emblica officinalis): Má chladicí účinek, který zklidňuje, podporuje přirozenou funkci jater a imunitního systému, Bibhitaki Vrcholák myrobalánový (Terminalia belerica):  podporuje dýchací systém a  Haritaki Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula): Je známý především svým "škrábacím" účinkem, který odstraňuje toxiny a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.

Tato rostlinná směs detoxikuje, udržuje pravidelnost vyprazdňování, vyživuje tkáně, podporuje zdravé trávení a obsahuje přírodní antioxidanty. Používá se jako jemné střevní tonikum. Mimo gastrointestinálního traktu se používá  také k podpoře respiračních, kardiovaskulárních, močových, reprodukčních a nervových systémů.  „Trojí ovoce“ je také známé pro své individuální účinky.

Při nadměrné hmotnosti (obezity) může být Triphala  použita jako hlavní součást programu hubnutí, který následně zahrnuje ještě správnou výživu, pravidelné cvičení a podporuje zdravé vstřebávání živin. Správné trávení a eliminace toxinu jsou důležitými faktory pro dosažení úspěchu při udržování tělesné hmotnosti. V ájurvédě je doporučeno používat Triphalu častěji než jakoukoliv jinou ájurvédskou bylinnou kombinaci.  Je zmiňovaná rovněž jako tonikum pro vlasy a oči.

Vedlejší účinky směsi Triphaly při detoxikačním působení na organismus nejsou neobvyklé. Uvolňující se toxiny vstupují do krevního řečiště a odtud se vylučují z těla. Pokud se uvolní více toxinů najednou, mohou vyvolat tzv. "hojivou krizi". U některých lidí se může objevit bolest hlavy, vyrážka nebo nevolnost, plynatost nebo průjem. Všechny tyto reakce bývají vedlejšími  projevy detoxikace. Pokud se příznaky čištění stanou příliš intenzivními, doporučuje se přípravek vysadit, dokud příznaky nezmizí. Potom lze začít znovu s menším množstvím. Pokud se příznaky opakují, je dobré konzultovat s lékařem nebo ájurvédským konzultantem.

Kontraindikace nejsou známy, jakož ani žádné interakce s léčivými bylinami. Některé studie  upozorňují na opatrnost u lidí užívajících léky na ředění krve, neboť triphala může ovlivnit funkci krevních destiček.
Clinical Study of "Triphala"

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová