Aktuality

Světový týden očkování


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví Očkování 
28.duben 2018

Každou minutu zachrání očkování 5 životů. A stále zůstává jedinou účinnou ochranou proti některým smrtelným onemocněním. Přesto zhruba 20 milionům dětí na celém světě základní očkování stále chybí. Podpořit vakcinaci pomáhá každoročně Světový týden očkování vyhlašovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Připomíná jej poslední dubnový týden. Ke kampani se v ČR připojila i společnost Sanofi.

Proti infekčním nemocem, které mohou způsobit vážná onemocnění či postižení nebo skončit fatálně, je na celém světě naočkováno 86 procent malých dětí. Očkování má v prevenci infekčních onemocnění nenahraditelný význam. Právě díky rozsáhlému zavedení vakcinace se v posledních 30 letech rapidně snížila nemocnost, ale také úmrtnost spojená s konkrétními infekčními onemocněními.

Vakcinace každý rok zachrání až 3 miliony životů. Dalším zvýšením proočkovanosti populace by bylo možné zabránit dalším 1,5 milionům úmrtím ročně v důsledku infekčních onemocnění.

Jednou z nemocí, proti níž existuje účinné očkování, je Meningoková meningitida. Její Světový den připadl na 24. dubna. Jde o velmi vážné onemocnění s rychlým nástupem, na něž zemře až 15 % nakažených. Navíc 7 z 10 pacientů, kteří boj s infekcí přežijí, mají trvalé následky například v podobě selhávání orgánů, amputace končetin nebo ztráty sluchu. Nemoc vyvolává meningokok, pneumokok nebo bakterie, které způsobují zápal mozkových blan nebo infekci krve či míchy. Počet lidí, kteří onemocní meningitidou, přibývá, přitom proti nemoci existuje očkování. Statistiky hovoří o tom, že v minulém roce onemocnělo v České republice 68 pacientů, přitom předloni jich bylo 47.

Dle TZ

www.sanofi.com

Autor: MUDr. Olga Wildová