Aktuality

Zájem mediků o práci v českém zdravotnictví narůstá (výzkum)


Kategorie: Aktuality 
27.duben 2018

Dle TZ - čeští studenti 4., 5. a 6. ročníků lékařských fakult plánují po ukončení studia zůstat v České republice a věnovat se zde své profesi. V rámci srovnání meziročních výsledků se v České republice jedná o pozitivní trend, jelikož v roce 2016 chtělo zůstat v tuzemsku 73 % respondentů, v roce 2017 to bylo již 78 %. Tento trend sledujeme také u 80 % studentů 4., 5. a 6. ročníků lékařských fakult na Slovensku.

 

Při výběru místa budoucí lékařské praxe zohledňují studenti, kteří chtějí po studiu zůstat ve své zemi, na prvním místě jasné a jednoznačné podmínky pro předatestační/specializační přípravu, dále pak pracovní kolektiv, vyváženost pracovního a osobního času, velikost úvazku a plat. Naproti tomu hlavními důvody studentů, kteří chtějí vycestovat za prací do zahraniční, jsou nejčastěji lepší platové podmínky, získání zkušeností ze zahraničí a v neposlední řadě také zajištění lepších životních podmínek.

 I přes mírný pokles zájmu je pro české studenty, kteří chtějí pracovat v zahraničí, stále nejžádanější lokalitou jejich budoucího působení Německo (29 %, v roce 2016 to bylo 39 %). Pro slovenské mediky je Německo s 18 % až na druhém místě jejich zájmu, první místo zaujímá Česká republika (19 %). Plánovaná délka zahraničního pobytu se u českých studentů nejčastěji pohybuje od 2 do 5 let (tuto možnost uvedlo 41 % z celkového počtu respondentů české národnosti). Studenti slovenských lékařských fakult se nejčastěji přiklánějí k variantě pobytu delšího než 11 let (40 %). Tyto závěry vyplynuly z mezinárodního průzkumu, který na přelomu roku 2017 a 2018 realizovala organizace HealthCare Institute, o.p.s.

V rámci 3. ročníku mezinárodního průzkumu „Barometr mezi mediky“ byli osloveni studenti 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice a čtyř lékařských fakult na Slovensku. Celkově se do průzkumu zapojilo 917 respondentů z českých lékařských fakult (z toho bylo 65 % žen a 35 % mužů) a 495 ze slovenských lékařských fakult (z toho bylo 68 % žen a 32 % mužů).

Cílem třetího ročníku tohoto unikátního mezinárodního průzkumu bylo zjistit, jaké množství studentů českých a slovenských lékařských fakult plánuje po ukončení vysokoškolského studia hledat zaměstnání v tuzemsku a jaké množství studentů je již rozhodnuto hledat pracovní nabídky v zahraničí. V neposlední řadě bylo také cílem identifikovat hlavní příčiny či důvody jejich jednání.

„Výsledky barometru mezi mediky mne potěšily. Ukazují, že nejenže čím dál méně studentů chce pracovat v zahraniční, ale také, že při výběru místa své budoucí lékařské praxe rozhodují primárně podmínky pro odborný rozvoj a pracovní kolektiv. Je tedy zřejmé, že vše není jen o platech. Proto se při naší práci musíme zaměřit na to, abychom našim lékařům vytvořili co nejlepší pracovní a odborné podmínky. Je však nutné, aby i samy nemocnice naslouchaly mladým lékařům a jejich potřebám a pracovaly na své personální politice. Věřím, že tím tak počet odcházejících studentů do zahraničí bude nadále klesat a přispěje to k dalšímu rozvoji českého zdravotnictví,“ řekl ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch.

Z výsledků letošního průzkumu měla radost  také ministryně práce a sociálních věcí Ing. Jaroslava Němcová, ministr školství Ing. Robert Plaga, Ph.D .,i radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Středočeského kraje JUDr. Robert Bezděk, CSc. Rektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., věří, že tento pozitivní trend bude signálem pro budoucí zaměstnavatele, kteří by se měli snažit zvyšovat atraktivitu pracovních nabídek s ohledem na klíčové potřeby studentů, jež je ovlivňují před jejich nástupem do zaměstnání. Přes mírný pokles zájmu studentů o možnost vycestovat za prací do zahraniční je stále patrné, že nejčastějším podnětem k odjezdu jsou platové ohodnocení, lepší životní podmínky a nově také možnost vyšší míry supervize nad prací lékaře. Při výběru oboru opět dominuje všeobecné praktické lékařství spolu s vnitřním a dětským lékařstvím.

Ředitel Fakultní nemocnice v Plzni MUDr. Václav Šimánek, Ph.D., uvedl, že je nutno ukazovat dobré výsledky našich nemocnic nejen hospodářské, ale zejména vzdělané týmy zdravotníků a využití moderních léčebných metod. Hlavní hybnou silou ve fakultních nemocnicích jsou vysokoškolští učitelé, kteří musí medikům ukázat krásu medicíny a nadchnout je pro obor. Bohužel v nejbližší době právě tito učitelé budou nedostatkové zboží. Z průzkumu také mj. vyplynulo, že téměř 67 % dotazovaných českých mediků by bylo ochotno obětovat významnou část svého volného času ve prospěch vybudování budoucí profesní kariéry. „Což vnímáme jako pozitivní impulz ve prospěch českého zdravotního systému,“ zmínil zakladatel HealthCare Institute, o.p.s. Daniel Vavřina.

 www.hc-institute.org

Autor: MUDr. Olga Wildová