Aktuality

Skryté volání o pomoc


Kategorie: Aktuality 
02.březen 2018

Přiznat si, že na určité věci již fyzicky nestačíme, není jednoduchá věc. Ale právě to může v případě seniorů být vážným problémem. Jak rozpoznat, že nám blízký člověk již na každodenní aktivity nestačí a potřebuje nejen naši, ale i odbornou pomoc?

V řadě případů si sami senioři nejsou ochotni připustit potřebu pomoci, stydí se za ni a často proto předstírají, že je vše v pořádku. Projevy stárnutí jsou individuální stejně jako jeho důsledky, včetně ztráty soběstačnosti. Čekat na to, až sám senior o pomoc požádá, by byla chyba. Sledováním svých blízkých, všímat si i drobných změn, lze problémům předejít.

Je mnoho ukazatelů, kterých si lze povšimnout. I v chování lze vypozorovat indikátory, že člověk potřebuje pomoc. Podezřelý je např. úbytek na váze, spánek po většinu dne, uzavření se do sebe, ztráta zájmu, nápadné zpomalení chůze, obtížné vstávání ze sedu, nižší zájem o vlastní vzezření, nepořádek v domácnost, ale i přeplněná poštovní schránka.

Pokud jsou patrné tyto změny, je nutno položit věcné a konkrétní dotazy. (Proč sis nedošla nakoupit? Bolí tě nohy? Bojíš se, že nebudeš mít sílu na cestu zpět?) Dokud si senioři sami nepřiznají, že potřebují pomoc, bude jednání dost obtížné. „Důležité je si uvědomit, že čím déle budou senioři oponovat, tím horší pak bude zvrácení nastalého stavu,“ říká přední česká gerontoložka, docentka  MUDr. Iva Holmerová. Vhodná je také konzultace s odborníky nebo lidmi s podobnými zkušenostmi.

Ideální stav je, když je člověk soběstačný, aktivní, ale zároveň se nebojí čerpat určitou míru pomoci. Pokud si senioři zvyknou na občasné návštěvy a výpomoc ze strany okolí nebo rodiny, v pozdějším věku nebudou mít již problém přijmout další pomoc. Rozpoznání prvních změn je na rodinných příslušnících. Důležitá je fyzická a mentální aktivace a nezastupitelná úloha správné a přiměřené výživy, která mj. působí i preventivně proti nemocem. Měla by být vyvážená a obsahovat dostatek plnohodnotných bílkovin.

 Problémy s příjmem potravy vedou k podvýživě (malnutrici), jejímž důsledkem může být i ztráta soběstačnosti. Problematice podvýživy se věnují stránky www.vyzivasenioru.cz, kde lze nalézt odborné rady, jak daný stav zvrátit. Pokud člověk není schopen přijmout denní doporučenou dávku všech potřebných živin, doporučuje se zařadit vysokoenergetickou výživu, jakou je například nutridrink. Starost o seniora je náročná finančně i časově. Nutriční nápoje a podobné doplnění stravy však starost ulehčují. Je možné je podávat dlouhodobě, neobsahují lepek a jsou dostupné v různých chuťových variantách, šetří čas a usnadňují péči o nemocného.

Nutriční screening je jednoduchý nástroj pro zhodnocení nutričního stavu pacienta. Lékaři jej také často používají k vytipování rizikových onemocnění. Pravidelné sledování stavu výživy pacienta by mělo být proto i  součástí vyšetření u lékaře. Dle TZ.

www.vyzivasenioru.cz

www.prkonektor.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová