Novinky ze zdravotnictví

Onkologičtí pacienti mají nové možnosti léčby


Kategorie: Rakovina Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
09.říjen 2017

Pacienti se závažnými chorobami se potýkají s nedostupností léků. Moderní biologická terapie je sice účinná, bohužel je však také extrémně nákladná. Možné řešení představují biosimilars. Jsou stejně účinné, bezpečné a kvalitní jako biologika, mají však nižší cenu. Oblastí, kde můžou biosimilární přípravky v blízké budoucnosti nejvíce pomoci, je podle odborníků především onkologie. Tyto a další závěry vyplývají z výstupů konference ESMO 2017 v Madridu.

Celkové náklady na biologické léky, které se využívají k léčbě závažných chorob v České republice za poslední tři roky vzrostly o 60 %. Vysoká cena však snižuje dostupnost léčby pro pacienty. Naději představují biosimilars – stejně kvalitní, účinné, kvalitní a přitom o desítky procent levnější léky. V letošním a příštím roce budou na evropský trh vstupovat nová biosimilární léčiva a to především v oblasti onkologie.

V rámci podpůrné terapie se v onkologii již v minulosti používal biosimilární filgrastim.  Za pět let na trhu jeho spotřeba vzrostla na dvojnásobek. Náklady na léčbu však zůstaly stejné.

Biosimilární léky zvyšují dostupnost léčby pro pacienty a šetří peníze zdravotnickým systémům. Jejich aplikace je bezpečná, účinná a racionální. Ze statistik vyplývá, že v roce 2015 užívalo 80 % onkologických pacientů namísto originálního přípravku právě biosimilární filgrastim.

Vstupu biosimilars do onkologie se, kromě jiného, věnovala právě konference ESMO (Evropská společnost pro lékařskou onkologii) v Madridu, na jejímž programu se podílela evropská asociace Medicines for Europe. Odborníci na léčbu rakoviny se na ní mohli seznámit jak s výhodami, které biosimilars představují, tak se specifiky výroby a pozitivními ekonomickými dopady, které plynou z jejich uvedení na trh.

Podle předsedy Komise Biosimilars ČAFF (Česká asociace farmaceutických firem) Marka Borovského jsou podobné vzdělávací akce důležité: „Přínos biosimilars pro pacienty totiž není často v ČR dostatečně využíván. V nejbližší době vstoupí na trh velmi důležitý biosimilární lék pro léčbu leukemie, díky čemuž se výrazně zvýší dostupnost nákladné biologické léčby pro pacienty. Věřím, že onkologové plně využijí možností, které jim biosimilars přinášejí. Výhody z toho bude mít především pacient.“ Dle TZ.

www.fleishman.com

www.caff.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová