Novinky ze zdravotnictví

Na výzkum a inovace získala Zentiva 65 miliónů


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
06.říjen 2017

Více než 65 miliónů korun přidělila Evropská komise v rámci programu Horizon 2020 společnosti Zentiva a jejím partnerům z řad univerzit. Jde o největší a nejvýznamnější rámcový program financující na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace.

 

Jedním z příjemců se Zentiva stala díky účasti Pražského rozvojového centra v konsorciu evropských univerzit. To aktivně propojuje mladé vědce z řad průmyslu a akademického sektoru. Podobný cíl má i program Vynikající věda, který je jedním ze tří pilířů program Horizon 2020. Orientuje se na podporu začínajících výzkumných pracovníků, jejich profesní růst i mezinárodní a mezisektorové výměnné pobyty. “Společný projekt Vývojového centra Zentivy a našich partnerských univerzit uspěl v konkurenci 1718 projektů. Podporu získalo pouze 127 z nich,” upřesňuje Pavel Šebek, ředitel Vývojového centra Zentivy v Praze s tím, že přímo Zentivě a jejím vědcům přiřkl grant přes 7 miliónů korun.

Cílem společného projektu je především zkrátit proces vývoje léčivých přípravků a snížit rizika případného neúspěchu. V případě generik vyvíjených Zentivou tak zvýšit dostupnost životně důležitých léků pro pacienty nejen v České republice, ale také v dalších evropských zemích. Jen u nás totiž představují generické léky zhruba polovinu všech léků, které užívají pacienti. Nízká cena generických léků, které je dána právě jejich efektivním vývojem, je přitom jednou z klíčových podmínek zajištění dostupnosti léků a zároveň finanční udržitelnosti zdravotnických systémů.  Dle TZ.

 

www.sanofi.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová