Abstinence

Dotaz pro VZP – ůhrada léků proti kouření


Kategorie: Aktuality Abstinence Dotazy na VZP 
24.srpen 2017

Hradí VZP preparáty (žvýkačky apod.), které pomáhají proti závislosti na nikotinu? A existuje nějaký lék s tímto určením? Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

Z prostředků veřejného zdravotního pojištění nejsou hrazeny žádné přípravky k léčbě závislosti na nikotinu. Existuje jich však řada. A pokud se rozhodnete pro odvykání kouření pod odborným dohledem, můžete získat od VZP příspěvek ve výši 2 500 korun na nehrazený léčivý přípravek předepsaný lékařem z Centra pro léčbu závislosti na tabáku nebo na volně prodejné léčivé přípravky s nikotinem zakoupené na doporučení nebo odborného konzultanta České lékárnické komory (lékárníka specializovaného na odbornou činnost v lékárně – poradenském centru pro odvykání kouření).

První volbou jsou léčiva s obsahem nikotinu. Existují ve formě pastilek, náplastí, žvýkaček, inhalátoru a obsahují různě vysokou dávku nikotinu, která se podává se podle toho, jak silný je kuřák nebo v jaké fázi odvykání se nachází. V ČR je registrováno několik přípravků, jmenovitě Nicorette nebo Niquitin. Informaci o jejich aktuální dostupnosti a ceně lze získat v lékárně. Tyto přípravky jsou volně prodejné.

Další možností jsou léčivé přípravky ve formě tablet, které jsou určeny pro odvykací léčbu kouření. Champix (s účinnou látkou vareniklin) je sice pouze na předpis, ale může ho předepsat lékař kterékoli odbornosti. Tento léčivý přípravek nemá od Státního ústavu pro kontrolu léčiv stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění, takže ho pojišťovny nehradí. Jeho cena ani není regulovaná a může se v jednotlivých lékárnách lišit. Léčba přípravkem Champix trvá 12 týdnů a vyjde cca na 6 000 Kč (může ale trvat i déle, podle výsledků). K odvykání kouření se také zkoušel bupropion, což je primárně antidepresivum. Dříve užívaný přípravek Zyban s touto účinnou látkou však momentálně není dostupný.

Samotné léčivé přípravky však kladný výsledek nezaručí. Odvykací léčba závislosti na nikotinu má i při užívání zmíněných přípravků větší úspěch u těch kuřáků, kteří sami chtějí přestat kouřit. Proto je při léčbě závislosti na nikotinu vhodné využít specializovaná pracoviště, kde vám poradí, jak postupovat a případně jakou léčbu zvolit. Seznam center léčby závislosti na tabáku najdete spolu s dalšími radami na webových stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku (www.slzt.cz). Poradit se můžete i v lékárnách, které poskytují odborné poradenství při odvykání kouření.

 

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová