Novinky ze zdravotnictví

Cena Alberta Schweitzera na 1. LF UK v Praze


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
26.červen 2017

Postgraduální studentka oboru biochemie a patobiochemie  MUDr. Hana Kolářová se v týmu dalších lékařů vědců věnuje problematice mitochondriálních neuropatií optiku. Jde o onemocnění, které způsobuje postupnou ztrátu zraku a často končí až slepotou. „Naším cílem je vyhledávat pacienty v časných fázích onemocnění, u nichž má zahájení terapie největší efekt na zlepšení zrakových funkcí,“ říká mladá lékařka. Za svoji výzkumnou práci získala lékařka z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN v Praze Cenu Alberta Schweitzera, dokonce 1. místo.

 

Hana Kolářová stála také společně s lékaři Oční kliniky 1. LF UK a VFN u zrodu Národního centra pro pacienty s mitochondriálními neuropatiemi optiku, kde se lidé s tímto typem poškození zraku léčí. Pacienti jsou na toto pracoviště odesíláni ze spádových očních a neurologických pracovišť a podstupují soubor neurooftalmologických a metabolických vyšetření za účelem časné diagnostiky, genetického poradenství a terapie. Nedílnou součástí centra jsou výzkumné aktivity, na kterých pracuje tým lékařů v Laboratoři pro studium mitochondriálních onemocnění.

Nyní se dr. Kolářová ve své výzkumné práci soustředí na jedno z nejčastějších mitochondriálních onemocnění – Leberovu hereditární neuropatii optiku, neboli syndrom LHON. U malé části pacientů s LHON může nemoc kromě ztráty zraku rozvinout i další, především neurologické symptomy, které jsou v klinické praxi často opomíjeny. Do budoucna chce Hana Kolářová pokračovat v biochemickém a molekulárně-genetickém zkoumání nejen nemocných, ale také zdravých lidí, jejichž nemoc se zatím neprojevila. Mladá vědkyně si od své další výzkumné práce slibuje, že díky zkoumání pacientů a jejich tkání pomůže odhalit rizikové faktory, které mohou oční onemocnění spouštět. Studium dědičných poruch metabolismu je její velkým zájmem.

Soutěž o Cenu Alberta Schweitzera pro české studenty lékařských oborů vyhlašuje Francouzské velvyslanectví v České republice a společnost Pierre Fabre Médicament. Ocenění mladí vědci mají kromě finanční odměny také možnost vycestovat na měsíční stáž do výzkumné laboratoře ve Francii.

Dle TZ

www.lf1.cuni.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová