Novinky ze zdravotnictví

Zdravotní pojišťovny a možnost ovlivnit výši pojistného


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
20.červen 2017

Pojistné na zdravotní pojištění platí občané podle stejných pravidel bez ohledu na zdravotní pojišťovnu, u které jsou registrovaní. Stejná je i poskytovaná péče, kterou jsou pojišťovny povinny každému pacientovi zaplatit. Konkurenční boj, který by pojišťovny nutil k co nejhospodárnějšímu nakládání s penězi pojištěnců a ke snaze nabídnout jim co nejlepší podmínky, je velmi omezený.  Pojištěnci tak, pokud jde o placení pojistného, z pluralitního systému zatím profitovat nemohou. Zlepšit by to mohlo zavedení dvousložkového pojistného, které má podporu i ze strany zdravotních pojišťoven.

Možnost zdravotních pojišťoven si navzájem skutečně konkurovat i výší pojistného je pro pojištěnce výhodnější, než stávající systém zdravotního pojištění. Není důvod, aby zdravotní pojišťovny fungovaly jinak, než ostatní ekonomické subjekty, které také musí soupeřit o své klienty. „Navrhujeme zavedení cenové konkurence, díky které by úspěšné zdravotní pojišťovny mohly nabízet svým pojištěncům nižší platbu za pojistné. Úroveň poskytovaných služeb by přitom zůstala stejná. Zároveň bychom chtěli, aby pojišťovny měly možnost nabízet svým klientům i rozšířenou péči, čímž by pojištěnci získali možnost si zaplatit péči nad rámec standardu. Díky tomu by se do celého systému dostávalo více peněz, ze kterých by profitovali i lidé, kteří by z finančních důvodů platili pouze základní pojistné. Tento model již dobře funguje například v Nizozemsku, ale dvousložkové pojistné má i řada dalších států,“ vysvětluje Ing. Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Mít možnost ovlivňovat výši pojistného si podle nedávného průzkumu* přálo 81 % dotazovaných, kteří by byli rádi, kdyby je zdravotní pojišťovny odměňovaly za odpovědný přístup ke svému zdraví. I zdravotní pojišťovny jsou přesvědčeny, že zodpovědní jedinci by měli být oceněni. „Obavy, že zavedením dvousložkového pojistného dojde ke znevýhodnění občanů s nižšími příjmy, nejsou na místě. Základní rozsah péče, tak jak ho známe dnes, zůstane stejný, ne-li lepší, díky větším příjmům do systému zdravotnictví,“ popisuje Friedrich.

Systém zdravotního pojištění, který dnes funguje v České republice, nijak nemotivuje pojištěnce, aby se zodpovědně starali o své zdraví. Pojištěnci nevědí, jaký je rozsah základní zdravotní péče, ani nemají možnost si připlatit za nadstandardní péči. Ročně přitom odvede každý z nás do systému zdravotního pojištění přibližně 27 000 Kč, měl by proto mít možnost alespoň trochu ovlivnit činnost své zdravotní pojišťovny. A tuto možnost by právě dvousložkové zdravotní pojištění otevřelo. Zdravotní pojišťovny budou více nuceny optimalizovat své výdaje, aby mohly svým pojištěncům nabízet nejnižší možné pojistné. „Optimalizací výdajů zdravotních pojišťoven bychom mohli docílit úspor v systému, což by znamenalo i více prostředků na nákladnou léčbu, která představuje stále větší část výdajů na zdravotní péči,“ dodává prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Současný systém čistě centralizovaného financování zdravotní péče není dlouhodobě udržitelný.  Měli bychom se proto inspirovat u jiných zemí Evropské unie, které mají dlouhodobě prověřené, dobře fungující systémy zdravotního pojištění. Ukazuje se, že klíčem k úspěchu je solidární systém zdravotní péče, doplněný individuální možností připojištění. Dle TZ

Zdroj: publikace „Healthcare in the Netherlands“ nizozemského Ministerstva zdravotnictví, sociálních věcí a sportu, https://www.government.nl/topics/health-insurance/documents/leaflets/2016/02/09/healthcare-in-the-netherlands

www.szpcr.cz

www.bisonrose.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová