Novinky ze zdravotnictví

Úhrada mimořádně drahé léčby


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
20.červen 2017

Náklady na pacienty vyžadující mimořádně nákladnou léčbu stojí ročně několik miliard korun. Nejčastěji se jedná o vrozené choroby, nejnákladnější pacient se ale může stát i z dosud zdravého člověka. Roční náklady na léčbu jednoho takového pacienta se mohou pohybovat v řádu milionů korun.

Co se stane, když podobnou léčbu budeme potřebovat a naše zdravotní pojišťovna ji nebude schopna zaplatit?. Zdravotnický systém v České republice je pro tyto případy dobře nastaven a o mimořádně nákladné pacienty je díky němu postaráno bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou registrováni. Na jejich léčbu se totiž skládají všechny pojišťovny dohromady.

Díky systému přerozdělení v České republice, se finanční prostředky na nákladné zdravotní služby čerpají ze zvláštního společného účtu, do kterého přispívají všechny zdravotní pojišťovny a stát. Z něj byla například v roce 2015 uhrazena léčba za vůbec nejdražšího pacienta trpícího hemofilií ve výši téměř 56 milionů Kč.

„U těch nejnákladnějších pacientů se z tohoto společného účtu pokryje až 80 % částky vynaložené na jejich léčbu. Týká se to všech pacientů, u nichž náklady na léčbu patnáctinásobně překročí průměrné náklady na jednoho pojištěnce,“ vysvětluje Ing. Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR a dodává: „Díky tomu v takovém případě nehrozí, že by úhrada léčby byla jakkoliv ovlivněna výší finančních zdrojů jedné pojišťovny, pacient tak má jistotu komplexní léčby bez ohledu na to, u které pojišťovny je registrován.“

Při výběru zdravotní pojišťovny se tak klienti nemusí obávat rozdílné dostupnosti zdravotní péče, velikost pojišťovny ani její ekonomické ukazatele totiž nevypovídají nic o schopnosti uhradit pojištěncům léčbu. Postarat se o své klienty zvládnou všechny pojišťovny stejně a v případě potřeby mimořádně nákladné léčby ji hradí všechny společně.

Zdravotní pojištění je pro každého občana žijícího trvale na území České republiky povinné. Díky tomu se mohou občané spolehnout na to, že mají nárok na bezplatnou návštěvu lékaře. A pokud už onemocní, tak si mohou být jistí, že jim za léčebnou péči v nemocnici nepřijde domů účtenka. Stejné podmínky platí pro každou osobu pojištěnou u jedné ze sedmi zdravotních pojišťoven v České republice.  Dle TZ.

 

Zdravotní pojišťovny v České republice

  • ČPZP – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
  • OZP – Oborová zdravotní pojišťovna
  • RBP – Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna
  • VoZP ČR – Vojenská zdravotní pojišťovna ČR
  • VZP – Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR
  • ZPMV ČR – Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR
  • ZPŠ – Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Svaz zdravotních pojišťoven České republiky sdružuje všechny zdravotní pojišťovny s výjimkou VZP. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Více informaci naleznete na webových stránkách www.szpcr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová