Lékařská poradna

Bezpečný sex – vzrůstající počet HIV nakažených


Kategorie: Aktuality Poradna - sex 
30.prosinec 2016

Počet klientů VZP, u nichž lékaři zjistili diagnózu HIV, stoupl za poslední tři roky o více než 12 %. Loni jich bylo už 1 428. Onemocnění se nevyhýbá ani dětem. Ve věkové skupině do 18 let se s HIV léčilo 66 klientů, z čehož 34 jich bylo dokonce mladších 9 let. Ještě rychleji než počet nemocných rostou celkové náklady na péči o ně, které přesáhly čtvrt miliardy korun. Také VZP na tento varovný trend upozornila při příležitosti Světového dne boje proti AIDS v prosinci 2016. Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace jsou např. na webových stránkách Národního programu boje proti AIDS v České republice www.aids-hiv.cz a České společnosti AIDS pomoc www.aids-pomoc.cz.

HIV je mnohem více rozšířen mezi muži než mezi ženami. Nejvíce zasažena je věková skupina od 30 do 49 let (885 nemocných). Kromě mladších ročníků ale nezůstávají ušetřeni ani starší pacienti – 28 klientů s HIV je starších 70 let, z čehož 6 už dokonce překročilo 80 let věku.

 

Příležitostí, kde lze lehce navázat nový vztah nebo zažít jednorázový „úlet“ je celá řada. Pohlavní styk s osobou, jejíž sexuální život není znám, přináší veliké riziko. Lze se bezstarostně líbat a oddávat orálnímu sexu, bez ohrožení? Jak moc spolehlivou ochranou při souloži je kondom? Je bezpečné dráždění pohlavních orgánů rukou nebo anální sex? U každé z těchto praktik číhá riziko infekce HIV, které však lze minimalizovat dodržením vhodných preventivních opatření, jak uvádí MUDr. David Jilich z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí, AIDS centra Nemocnice Na Bulovce. Tiskový materiál reaguje na varovná zjištění, která přinesl průzkum pro společnost GSK. Mimo jiné z něj vyplynulo, že téměř 40 % zadaných Čechů je nevěrných svému protějšku, přičemž testování na pohlavní choroby absolvuje jen každý desátý.

Traduje se, že bezpečný sex je žádný sex. Pravidlo, které v reálném životě lze jen těžko praktikovat a málokdo se jím řídí. Přesto existují zásady, při jejichž dodržení může být i náhodný sex relativně bezpečný a riziko přenosu pohlavních chorob podstatně nižší, nikdy však nulové. Rizikový je každý pohlavní styk, i ten chráněný. Kondom nabízí přibližně 97% bezpečnost, navíc hrozí jeho roztržení či sklouznutí. U vztahů zase rizikovou roli může hrát nevěra jednoho z partnerů. Testování proti pohlavním chorobám, především pak proti infekci HIV, která není snadno postřehnutelná, by tak měl v pravidelných intervalech absolvovat každý, kdo žije sexuálně aktivním životem. Podle průzkumu realizovaného v dubnu 2016 agenturou STEM/MARK pro společnost GSK se skutečně přibližně 4 z 10 zadaných Čechů dopouští nevěry vůči svému protějšku, přičemž pouze 1 z 10 následně absolvuje testování na pohlavní choroby v zájmu ochrany partnera či partnerky. Následují rady a doporučení:

Před novým sexem se doporučuje především svou touhu na chvíli zkrotit a získat maximum informací od objektu svého zájmu.(Např. počet předchozích sexuálních partnerů, promiskuitní chování či negativní vztah k bezpečnosti při sexu). Dle získaných informací je lépe si případně dobrodružství nechat ujít.

Před novým sexuálním zážitkem je nutná i vlastní kontrola, zda nejsou otevřené ranky v ústech nebo na genitáliích. Rankami HIV proniká do těla nejsnáze.

Pokud jde o jednotlivé aktivity související se samotným sexuálním stykem, je líbání zřejmě nejbezpečnější. Sliny samotné totiž neobsahují dostatek viru, aby mohlo touto cestou dojít k přenosu HIV. Ale je nutné si uvědomit, že malá příměs krve ve slinách nemusí být okem patrná. Aby ale došlo k infekci druhé osoby, musela by drobná ranka, například krvácející aft nebo dáseň, být i v ústech partnera/ky.

Orální uspokojování partnera je stále relativně bezpečnou sexuální praktikou, což je dáno tím, že se ve slinách nachází nízké množství viru HIV. Obecně tedy platí, že pokud se v ústech nebo na genitálu nenachází drobná ranka či jiné porušení sliznice, je nákaza touto cestou méně pravděpodobná. Ženy by neměly ale zapomínat na skutečnost, že největší množství HIV se sice vyskytuje ve spermatu, ale také na to, že jeho jisté množství je i v preejakulátu.

Také dráždění vaginy prsty má svá možná úskalí. Infekce je možná např. tehdy, když bude mít osoba dráždící vaginu na rukou čerstvé krvácející ranky (například záděrky, řezné rány) a pokud bude zároveň infikovaná žena neléčená. To se může stát v primární fázi HIV infekce, kdy o ní nemocná osoba ještě neví, a tedy neužívá léky.

Alfou a omegou sexuálního styku s novým partnerem by mělo být používání kondomu. Vždy je však třeba dbát na kvalitu prezervativu i datum exspirace. Při použití latexového prezervativu je vhodné vybírat lubrikanty na vodové bázi. Silikonové lubrikační gely kondom poškozují.

Vzhledem k tomu, že preejakulační tekutina obsahuje částice viru HIV, které mohou infikovat zdravého jedince, pokud se dostane do krevního oběhu poškozenou sliznici (vaginální, anální, dutiny úst nebo krvácející rankou pokožky rukou), nelze ani přerušovanou soulož považovat za bezpečnou.

Rizikem u análního styku bývá snazší poranění rektální sliznice, která je náchylnější k drobným trhlinkám více než sliznice vaginy. Proto při análním sexu je lubrikační gel s kondomem nutností.

Nezapomínat, že konzumace alkoholu snižuje opatrnost a zároveň zvyšuje nebezpečí nedodržení některých z uvedených preventivních opatření.

Velmi dobrou prevencí a pravidlem, které lze každému po náhodném pohlavním styku či započetí nového sexuálního vztahu doporučit, je absolvovat po dvou měsících testování na pohlavní choroby, především pak HIV. Tato lhůta je dána dlouhou inkubační dobou HIV, který je s jistotou zjistitelný až po uplynutí 6-8 týdnů.  Dle TZ.

 

www.gsk.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová