Demence

Zpráva o stavu demence – rok 2015


Kategorie: Aktuality Demence 
20.leden 2016

Česká alzheimerovská společnost, o.p.s., zveřejnila počátkem ledna 2016 Zprávu o stavu demence 2015 s podtitulem Jaký názor má veřejnost a co prezentují média? Zpráva navazuje na první přehledový dokument vydaný v roce 2014 a kromě shrnutí dostupných dat o demenci v ČR a aktualizaci prevalenčních odhadů předkládá také základní mediální analýzu a hlavní výsledky šetření provedeného ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy.

Počátkem roku 2015 žilo v ČR pravděpodobně téměř 153 tisíc lidí s demencí, 103 tisíc žen a 50 tisíc mužů, tedy o 10 tisíc lidí více než v roce 2013. Nejvíce lidí s demencí žije nadále v Praze (téměř 20 tisíc), Prahu následuje Jihomoravský kraj s 18 tisíci lidí s demencí a třetí je Středočeský kraj se 17,5 tisíci obyvatel s demencí, který je nejlidnatějším krajem ČR.

Hlavní autor Zprávy, Ondřej Mátl, k dokumentu uvádí, že v roce 2014 o demenci v ČR je velmi málo dostupných dat a že je třeba spoléhat se především na expertní odhady. V roce 2015 bylo dat o demenci paradoxně ještě méně, než v roce 2014. Sledování prevalence, incidence, spotřeby péče a její srovnání jak se zahraničím, tak mezi jednotlivými lety, je přitom klíčové pro plánování a hodnocení výsledků celého systému péče o lidi s demencí.

Je potěšující, že média chápou společenský dopad demence a tématu věnují vzrůstající pozornost. Rok 2015 přinesl pozitivní vývoj v oblasti tvorby národního strategického dokumentu, jehož vznik byl očekáván již přinejmenším od roku 2010, a který byl v prosinci předložen vládě. Ačkoliv dokument úplně nesplňuje standardy jiných národních „plánů“, může přinést do života lidí s demencí pozitivní změnu. Podstatné je už jenom to, že vláda deklaruje, že je třeba věnovat se problematice demence cíleně a koordinovaně na národní úrovni, jak uvádí Mgr. Martina Mátlová, ředitelka České alzheimerovské společnosti.

Česká alzheimerovská společnost, o.p.s. je nezisková organizace, která od svého vzniku v roce 1997 pomáhá lidem s demencí a těm, kteří o ně pečují.. ČALS poskytuje sociální služby (poradenství a respitní péči v domácnostech), vydává informační materiály (informační letáky, obsáhlejší brožury a publikace), pořádá konferenci Pražské gerontologické dny, koordinuje projekt Dny paměti zaměřený na včasnou diagnostiku Alzheimerovy choroby, zabývá se certifikací kvality zařízení, která poskytují služby pro lidi s demencí a koordinuje program „Bon appetit: Radost z jídla v dlouhodobé péči“.. ČALS je členem dvou mezinárodních organizací Alzheimer Europe a Alzheimer’s Disease International. (TZ).

http://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba-v-cr/zprava-o-stavu-demence-2015/

 

www.gerontocentrum.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová