Játra - onemocnění

Neinvazivní diagnostika je trendem i u onemocnění jater


Kategorie: Aktuality Játra - onemocnění 
02.prosinec 2015

Nemoci jater patří celosvětově k nejčastějším onemocněním a na kvalitu života jednotlivce mají nemalý vliv. Jako u všech ostatních onemocnění i v tomto případě je nejdůležitější zjistit rozvíjející se onemocnění včas a okamžitě zahájit léčbu, případně nastavit režimová opatření. Zlatým standardem v diagnostice jaterních onemocnění je biopsie, která je ale pro pacienta velmi nepříjemná a lidé se jí proto často snaží vyhnout. Novinkou v oblasti diagnostiky je krevní test ELF™, který určí stupeň poškození jater z jediné kapky krve, bez bolestivého zásahu do organismu. 

Tvorbu jizev na jaterní tkáni, tedy jaterní fibrózu, způsobuje jakékoli chronické jaterní onemocnění či poranění jaterní tkáně. Například jen s onemocněním jater způsobeným nadměrnou konzumací alkoholu se v České republice ročně potýká přibližně 4000 lidí. To, co může začít jako malá jizva na jaterní tkáni, se dokáže v degenerativním procesu jaterní fibrózy rozvinout až do stádia cirhózy nebo rakoviny jater, které patří mezi 10 nejčastějších příčin úmrtí na světě.

 Pro histologické vyšetření jater se v současnosti užívá biopsie, která hodnotí stupeň jaterní fibrózy ze vzorku jater. Pro pacienta představuje nepříjemnou invazivní metodu. Jako jiná, naopak miniinvazivní a snadná metoda se ke stanovení stupně jaterní fibrózy nově nabízí test ELF TM(Enhanced Liver Fibrosis), který umožňuje stanovit stádium fibrózy a riziko rozvoje onemocnění. Přednostmi této moderní metody je minimální invaze, standardizace a vysoká automatizace. Vhodně doplňuje existující diagnostické nástroje a pomáhá při sledování a léčbě chronických jaterních onemocnění.

Ve své podstatě se jedná o jednoduchý, standardizovaný krevní test, který lékaři mohou rutinně provádět. Snadnost testu spočívá v tom, že vyžaduje pouze jeden vzorek séra a může být objednán spolu s dalšími testy. Provádí se na imunoanalytických analyzátorech, jimiž jsou laboratoře v nemocnicích běžně vybaveny.

Přínosné je využití ELF testu i pro ošetřující lékaře, specialisty v oboru, kteří vyšetření žádají, mají-li u pacienta podezření na jaterní fibrózu nebo cirhózu a jiné jaterní choroby. ELF test na oddělení lékařské chemie a biochemie v Motole již zavedli a zatím jsou ve fázi prvního „oťukávání se“ s metodou. Již teď je však zřejmé, že u pacientů s těžkou jaterní fibrózou má tento test velmi dobrou výpovědní hodnotu a že by opravdu mohl pomoci klinikovi v diagnostice této choroby. Pacientovi by zároveň mohl v některých případech ušetřit biopsii jater, což je v současnosti nejčastější metoda využívaná k prokázání fibrózy, popřípadě cirhózy jater – podle slov MUDr. Jany Čepové Ph.D., MBA, primářky Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN Motol.

Test hodnotí rozsah jaterního poškození prostřednictvím skóre, jež se stanovuje na základě přítomnosti tří látek ve vzorku krve. Nevýhodou této novinky je, že ji zatím neproplácí zdravotní pojišťovny. Nabízí ale pacientům možnost vybrat si z moderních možností po dohodě s lékařem tu, která jim nejlépe vyhovuje. (Dle TZ).

www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová