Aktuality

Evropská dotace pomáhá ve VFN Praha


Kategorie: Aktuality 
02.únor 2015

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) získala díky evropské dotaci finanční podporu pro projekt „Výzkum plicní cirkulace a hemodynamiky“, reg. č. CZ.2.16/3.1.00/21565, který je realizován v partnerství s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Projekt je nadstavbou nad již existující strukturou Komplexního kardiovaskulárního centra VFN a jeho Centra pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze. Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se tak daří čerpat finanční podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj na realizaci projektu „Výzkum plicní cirkulace a hemodynamiky“ v rámci 11. výzvy Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost.

 

 

Cílem projektu „Výzkum plicní cirkulace a hemodynamiky“ bylo v rámci realizační fáze pořídit přístrojové vybavení, prostřednictvím kterého bude zajištěn výzkum moderních strategií péče o kriticky nemocné a pacienty s plicní hypertenzí. Cílovou skupinou jsou nemocní v kritických stavech s nutností umělé plicní ventilace, nemocní s plicní arteriální hypertenzí, pacienti se zánětlivým postižením srdce a kardiomyopatiemi a nemocní vyžadující implantaci kardioverterů a defibrilátorů.

V rámci projektu byly nakoupeny 4 přístroje, z toho dva přístroje byly pořízeny pro Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) a dva přístroje pro II. interní kliniku kardiologie a angiologie. Celkový objem finančních prostředků vynaložených na nákup moderního přístrojového vybavení dosahuje téměř 20 miliónů korun, přičemž dotace v rámci Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost činí více než 18,4 mil. Kč a zbývající finanční prostředky na nákup zdravotnických přístrojů, management a publicitu projektu hradí VFN z vlastních zdrojů.

 Byly zakoupeny:

  • Systém pro elektrofyziologické vyšetření intrakardiálních potenciálů – II. interní klinika
  • Systém pro bed-side monitoraci s možností komplexního hemodynamického kontinuálního monitorování pro 5 lůžek – II. interní klinika
  • Echokardiografický přístroj pro operační sály - KARIM
  • Systém pro kontinuální echokardiografický monitoring - KARIM

 Projekt přispěje zejména k řešení následujících výzkumných úkolů:

  • Optimalizace pulmoprotektivních a kardioprotektivních ventilačních režimů u kriticky nemocných
  • Optimalizace strategií pro monitoraci hemodynamiky kriticky nemocných s postižením plicní cirkulace
  • Upřesnění elektromechanického postižení u nemocných s plicní hypertenzí, u nemocných se zánětlivými kardiomyopatiemi a u pacientů s hereditárními kardiomyopatiemi.
  • Optimalizace strategie a indikací implantací kardioverterů-defibrilátorů a biventrikulárních stimulátorů u nemocných s postižením pravé komory
  • Optimalizace strategie péče o kriticky nemocné s postižením plicní cirkulace v oblasti  intermediární a návazné péče

Hlavním strategickým cílem projektu bylo díky pořízení a modernizaci přístrojového vybavení zajistit výzkum moderních strategií péče o kriticky nemocné a pacienty s plicní hypertenzí tak, aby výsledky umožnily vznik provázaného a optimalizovaného systému péče s minimalizací utrpení nemocných, komplikací diagnostických a terapeutických výkonů, snížení nákladnosti dané péče a zároveň vytvoření podmínek pro výzkumné týmy pro studium hemodynamiky.

www.vfn.cz

www.lf1.cuni.cz

http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni/ii-interni-klinika-klinika-kardiologie-a-angiologie/

http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni/klinika-anesteziologie-resuscitace-a-intenzivnimediciny/

http://www.karim-vfn.cz/

Autor: MUDr. Olga Wildová