Aktuality

Prevence zubního kazu neutralizací cukerných kyselin


Kategorie: Prevence zubního kazu Aktuality 
29.leden 2015
Po osmi letech klinického výzkumu přichází na trh zubní pasta s patentovanou technologií, která neutralizuje cukerné kyseliny v ústech. Jedná se o první průlomový objev svého druhu od doby, kdy byla objevena zubní pasta s fluoridem. Studie prokázaly, že používáním zubní pasty s technologií neutralizace cukerných kyselin lze snížit výskyt zubního kazu v prvotním stádiu až o polovinu.
Po dlouhé době od doby, kdy se do zubní pasty poprvé začal přidávat fluorid chránící zuby před působením kyselin, se objevuje další produkt – zubní pasta, která podporuje účinky fluoridových sloučenin a začíná působit už mnohem dříve. Zubní pasta (Colgate® Maximum Cavity Protection) neutralizuje kyseliny, které vznikají zpracováním cukrů bakteriemi, a to ještě předtím, než stačí poškodit zubní sklovinu a způsobit zubní kaz, a obnovuje fyziologické pH zubního plaku. Díky technologické vyspělosti je tato zubní pasta schopna ve srovnání s běžnou zubní pastou s fluoridem snížit výskyt zubního kazu v raném stádiu o 50 % a vznik kavit (viditelných defektů v zubu) o 20 %. Metabolickým působením bakterií vznikají kyseliny, které představují hlavní příčinu demineralizace zubů, v jejímž důsledku vzniká zubní kaz. „Vědci zjistili, že může pomoci přírodní aminokyselina arginin, který se v medicíně používá již dlouhou dobu,“ vysvětluje dentální hygienistka Květa Prouzová, DiS., ze Stomatologické kliniky LF UK v Hradci Králové. Jak potvrdily výsledky rozsáhlého klinického výzkumu, nyní je k dispozici velmi efektivní technologie, která nejenže efektivně chrání zuby před vznikem zubního kazu, ale umí i zubní kaz v raném stádiu opravit. Aminokyselina arginin, která je pro lidské tělo nezbytná, se podílí na zachování mikroflóry a neutralizací kyselin obnovuje zdravé prostředí v ústech. Technologii neutralizace cukerných kyselin lze právem označit za revoluční. Společnost Colgate-Palmolive ji nyní uvádí na trh jako reakci na alarmující informace o stavu zubního kazu v populaci. Dle výsledků nedávné studie přiznalo více než 54 % Čechů, že jejich chrup za poslední dva roky vyžadoval stomatologický zásah. A co je ještě znepokojivější – téměř čtvrtina respondentů věří, že sníst jablko je stejně efektivní z hlediska prevence jako vyčistit si zuby! Velké jablko přitom může obsahovat přibližně 27 g monosacharidů – to je až pět lžiček cukru! Studie navíc dokazují, že na vznik zubního kazu má vliv nejen kvalita, ale také frekvence konzumace sacharidů. Sice bychom správně měli jíst vícekrát denně, ale většina lidí nemá možnost věnovat se po každém jídle ústní hygieně, což je jediná účinná obrana. Zubní pasta s neutralizací cukerných kyselin je k dispozici ve dvou variantách pro dospělé a pro děti od šesti let věku. (Dle TZ). www.colgate.cz. www.bisonrose.cz Studie společnosti Colgate-Palmolive; vzorek vybrané populace v České republice, 1911 respondentů; 2014 Journal of Dentistry, The association of tooth wear, diet and dietary habits in adults aged 18–30 years old, D.W. Bartlett, J. Fares, S. Shirodaria, K. Chiu , N. Ahmada, M. Sherriff, 2011
Autor: zpracováno redakčně