Aktuality

Přirozené světlo zachovává biorytmy a je prevencí deprese


Kategorie: Aktuality 
26.leden 2015

Přirozené světlo se podílí na integraci fyziologických funkcí, aktivity a spánku i příznaků deprese. Byly sledovány rytmy kortizolu a melatoninu (Univerzita Rio Grande, Porto Alegro, Brazilie) a fyziologické funkce u lidí – 10 zaměstnankyň – žen pracujících za přirozeného osvětlení ( W+) a u 10 osob – žen pracujících bez přirozeného světla (W-) za umělého osvětlení.

 

Aktigrafie sloužila k jejich sledování po dobu 7 dnů, přičemž vzorky pro analýzu kortizolu a melatoninu byly odebírány ze slin v 8, 16 a 22 hodin. Známky deprese byly určovány podle stupnice Montgomery-Asberg (MA), pro kvalitu spánku bylo užito hodnocení Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQ) v dotazníkovém šetření. Psychické obtíže zařazených žen byly zhodnoceny dotazníkem Self-Reporting Questionnaire–20 (SRQ – 20).

Ve výsledcích obě skupiny vykazovaly obdobné aktivity v závislosti na světle. Průměrný statistický výsledek byl vyšší u W+ skupiny a to s největší intenzitou světla. Hladiny melatoninu se lišily ve dvou různých časech dne. Ve W+ souboru byla nižší hladina melatoninu v 8 hodin a vyšší hladina ve 22 hodin.

Vyšší hladiny kortizolu ve W- souboru korelovaly s mírnými psychickými příznaky a s vyšší pocitovou depresivní hladinou. Nižší hladiny melatoninu byly v korelaci s depresivními symptomy a s neuspokojivou kvalitou spánku.

Studie s výsledky byla publikována v Chronobiology International 26. listopadu 2014.

V klinicky závažných stavech je třeba se vracet k archetypům, respektovat je;  jsou na Zemi ovládány světlem. Moderní doba pro ně znamenala distorzi ekologické i metabolické homeostázy. Patofyziologické výsledky svědčí pro alteraci působení světla v čase i vlivem umělého osvětlení. Rytmy zvířat se na tuto změnu neadaptují. Člověk, lidský organismus se adaptuje jen zčásti. Změny jsou zřejmé při trvalém směnném/ nočním provozu, při cestování přes poledníky a při změně kvality světla.

 

Lack of exposure to natural light disrupts chronobiological cycles.

Hospimedica International staff writers.

www.hospimedica.com/?option=com_article294756241 

 

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová