Zajímavosti

Nová technologie výroby chirurgických rukavic


Kategorie: Zajímavosti Aktuality 
01.březen 2014

Nové typy chirurgických rukavic AMT – s antimikrobiální technologií  ( Ansel Healthcare, USA) jsou schopny snížit až 20násobně počet bakterií na rukou po 2 hodinách navlečení oproti běžně používaným.

Rukavice mají speciální vnitřní tenkou vrstvu, velmi účinnou proti virům HIV, hepatitidy C i proti mikrobům, jako je MRSA nebo MSSA stafylokok, E. coli. Představují aktivní protekci vyššího stupně bezpečnosti, chrání proti nebezpečným infekcím při drobných bodných poraněních při ošetřování, operativě pacientů s HIV apod.

Při použití tohoto druhu rukavic se snižuje rovněž počet růstu vlastních bakterií až o 95 % při ošetřování např. v přednemocniční péči, kde se ruce chirurgicky neumývají. Rukavice jsou z přírodního latexu, obsahují aktivní chlorhexidin-glukonát, jsou schváleny i pro užití v Evropě. Pohmatově se neliší od obvyklých kvalitních chirurgických rukavic.

Pozn. redakce: Latex i chlorhexidin se po zavedení do klinického provozu prokázaly jako možné alergeny pro disponované zdravotníky.

Surgical glove prevents regrowth of hand bacteria.
www.hospimedica.com                                   16 / 2 / 2014

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: zpracováno redakčně