Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP - platby za Mořského koníka


Kategorie: Dotazy na VZP 
06.únor 2014
Chci přihlásit dcerku na Mořského koníka, ale protože je hodně nemocná, chtěla bych vědět, zda u této akce existují storno poplatky a jak je to s termíny plateb. Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Úhrada finanční spoluúčasti zákonných zástupců dítěte na celkové ceně léčebně-ozdravných pobytů Mořský koník je rozdělena do dvou částí. Dílčí úhrada 1 000 Kč musí být provedena do 10 pracovních dnů po podpisu smlouvy o účasti dítěte. Tuto částku VZP vrátí, pokud by dítě nebylo na základě rozhodnutí revizního lékaře přijato, protože nesplňuje stanovené podmínky akce. Termín písemného vyrozumění o schválení (či neschválení) pobytu revizním lékařem je do 10 pracovních dnů.

Doplatek finanční spoluúčasti pak musí být uhrazen na účet VZP do 60 kalendářních dnů před zahájením příslušného turnusu. Celkové částky i s termíny jsou uvedeny na www.vzp.cz/morsky-konik. Jestliže by přihláška byla podána v době kratší než 60 dnů před plánovaným odletem, musí být uhrazena v plné výši do 5 pracovních dnů po podpisu smlouvy.

Pokud se dítě nebude moci ze závažných důvodů pobytu zúčastnit a zákonní zástupci o tom podají na adresu sídla VZP prokazatelné písemné oznámení (doporučeným dopisem) s doložením takových důvodů nejpozději do 30 dnů před plánovaným odletem turnusu, dostanou na základě písemné žádosti zpět zaplacenou částku spoluúčasti sníženou o 1 000 Kč. Těchto 1 000 Kč, tj. částka odpovídající dílčí úhradě, slouží k úhradě nákladů VZP spojených s administrací přihlášky.

Stornovací poplatky VZP uplatňuje, zruší-li zákonní zástupci dítěte jeho účast na léčebně-ozdravném pobytu v době kratší než 30 dní před plánovaným termínem odletu. VZP pak sníží vracené částky v návaznosti na termín nahlášení stornování účasti podle počtu dnů před plánovaným odletem turnusu. Vrací částku sníženou o 25 % (od 29 dnů do čtrnáctého dne včetně), resp. o 50 % (od 13. dne do 8. dne včetně). Při zrušení účasti v době kratší než 8 dní představuje storno poplatek 100 % částky. 100% stornopoplatek uplatní VZP rovněž v případě, že dítě zmešká odlet  v důsledku pozdního příchodu na místo srazu účastníků léčebně-ozdravného pobytu.

U naší dceřiné Pojišťovny VZP, a. s., která poskytuje komerční pojištění, je ale možné získat výhodné pojištění storno poplatků pro akci Mořský koník. Informace o možnosti uzavření této pojistné smlouvy je uvedena v akceptačním dopisu, který VZP odesílá zákonným zástupcům dítěte neprodleně po schválení pobytu dítěte revizním lékařem. Smlouvu na pojištění storno podmínek je možné uzavřít na kterémkoliv prodejním místě Pojišťovny VZP, a. s., v době do deseti dnů od data uvedeného v akceptačním dopisu.
www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně