Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP - preventivní prohlídky


Kategorie: Dotazy na VZP 
08.leden 2014
Dočetla jsem se, že VZP začíná zvát na preventivní prohlídky i ty lidi, kteří na ně zatím nechodili. Nestane se, že budou kvůli tomu zahlcené ordinace a bude se na všechno mnohem déle čekat? Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP.

K zahlcení ordinací by rozhodně docházet nemělo, protože projekt adresného zvaní na onkologickou prevenci neznamená jednorázové rozeslání zvacích dopisů. Pozvánku na preventivní vyšetření zaměřené na rakovinu prsu, děložního hrdla či tlustého střeva a konečníku dostanou ti pojištěnci, kteří mají vzhledem k věku na tyto prohlídky nárok, ale nechodí na ně. Na mamografii a screening rakoviny děložního hrdla chodí jen asi 45 % klientek VZP, na vyšetření kvůli rakovině střev a konečníku dokonce jen necelých 10 % klientů. V průběhu 12 měsíců roku 2014 tak bude postupně osloveno 1,2 mil. pojištěnců VZP, což představuje 20 %.

Aby nedocházelo k přeplnění ordinací praktických lékařů a gynekologů ani dalších pracovišť, na kterých vyšetření probíhají, bude každý měsíc obesláno asi 100 000 lidí. VZP má připraven program, který z cílových skupin každý měsíc vybere ty pojištěnce, kteří mají právě narozeniny. Na základě dat z informačního systému jim přijde přímo do jejich poštovní schránky dopis s informací, které z vyšetření jim schází a co mají udělat pro to, aby ho absolvovali. V dopisu je i kontakt na infolinku pojišťovny, kde jim v případě jakýchkoli dotazů či problémů pomohou a poradí. Tu asi využijí hlavně klienti, kteří nejsou u žádného gynekologa či praktického lékaře registrováni a nebudou vědět, kam se obrátit.

Jinak stačí objednat se na pravidelnou preventivní prohlídku. Z praktických důvodů bude dobré přinést na ni doručený zvací dopis, kde je uvedeno, jaká vyšetření komu chybí. Screening rakoviny střev a konečníku provádí sám praktický lékař nebo gynekolog, který pacientovi předá a následně vyhodnotí test skrytého krvácení do stolice.

 Přímo v ordinaci gynekologa se provádí stěr z děložního hrdla, který pak vyhodnocuje akreditovaná laboratoř. Jenom na mamografii musí gynekolog nebo praktický lékař ženu nasměrovat na akreditované mamografické pracoviště. VZP přitom má zjištěno, jaká je kapacita akreditovaných pracovišť, a je připravena operativně své pojištěnce odkazovat na centra s volnou kapacitou.

Cílovou skupinou v rámci projektu adresného zvaní jsou u screeningu rakoviny prsu ženy ve věku od 45 do 70 let, u rakoviny děložního hrdla ženy ve věku od 25 do 70 let a u rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy ve věku od 50 do 70 let. Hranice 70 let je stanovena jen pro účely tohoto projektu a byla zvolena s ohledem na maximalizaci možného dopadu akce na snižování úmrtnosti ve všech třech typech screeningových programů. I nadále ale probíhají screeningová vyšetření bez omezení horní věkovou hranicí!
www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně